Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Eriksson (S): Ta ställning mot sexköp

Polisen utredde bara tolv fall i Västmanland

Annons

Åsa Eriksson (S) hävdar att prostitutionen i Västmanland ökar kraftigt

Prostitutionen i Västerås och i övriga länet är omfattande och ökar kraftigt. Sexhandeln pågår varje dag, dygnet runt, och främst på hotell. Var tionde svensk man har köpt sex eller kommer köpa sex under sin livstid.

Förstagångsköpet sker ofta på en tjänsteresa, kanske utomlands. Har man köpt sex en gång är risken stor att göra det igen. Eftersom handeln är så utbredd betyder det att både du och jag känner män som har köpt sex, även om vi inte vet om det. All form av sexhandel är olaglig i Sverige och moraliskt helt förkastlig.

Vill vi verkligen ha ett samhälle där vissa tar sig rätten att inte bara utföra en olaglig handling, utan också visa sin makt och överlägsenhet genom att förnedra och utnyttja kvinnor? Du kan bidra till hur vårt samhälle ska se ut genom att aldrig i något sammanhang köpa sex, säga ifrån när andra pratar om sexköp och genom att välja bort hotellbokningssajter som inte vill medverka till att stoppa hotellprostitutionen.

Större delen av sexhandeln i Västmanland utförs av kvinnor som inte stadigvarande bor i Sverige. De kommer hit för att efterfrågan är hög och marknaden god. Ska vi ha det så?

Är det så vi vill att Västmanland ska se ut? Finns det ingen efterfrågan försvinner prostitutionen. Om vi väljer att köpa sex eller inte avgör hur utbredd sexhandeln blir.

När jag nyligen besökte Polisens rotel för organiserad grov brottslighet fick jag veta att de behöver mer tips från allmänheten för att kunna hitta de stora, fula fiskarna – de som organiserar människohandeln. Jag fick också lära mig att polisen i Västmanland förra året bara hade tolv ärenden med misstänkt sexköp, trots att problemet är så utbrett.

Som jämförelse kan sägas att narkotikabrott, med likartad straffskala, utreddes i mer än 3 200 fall. Speglar det förekomsten av olika brott i vårt samhälle eller speglar det en skev prioritering av resurser inom polismyndigheten?

Varje dag köper män sex i vårt län. Varje dag utnyttjas kvinnor för att män anser sig ha rätt att bestämma över kvinnors kroppar och ta sig friheter.

Ska vi verkligen ha det såhär? Du avgör.

Läs också: Åsiktskorridor gör oss landet extremt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons