Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Torstensson (c): Riktigt bra infrastruktursatsningar i sikte

Annons

För oss som arbetar med infrastrukturfrågor har 2008 varit ett intensivt men väldigt roligt år. Regeringen har kunnat lämna besked kring flertalet av de infrastrukturfrågor som många väntat på.

Den vanligaste kommentaren vi fått är att det märks att vi har en regering som lyssnar på regionernas, näringslivets och pendlarnas behov. Det är ett oerhört gott betyg och jag är väldigt glad över att tillsammans med alla aktörer tagit fram den infrastrukturpolitik som nu drivs. Tack alla för den delaktigheten!

För någon vecka sedan presenterade regeringen extra satsningar på infrastruktur. En extra miljard ska satsas på drift och underhåll av våra vägar och våra spår. Satsningar som gör att trafiksäkerheten ökar och att punktligheten för våra tåg blir bättre. Den satsningen är en i raden av större satsningar på svensk infrastruktur. Den 18 december fattade riksdagen beslut om regeringens infrastrukturproposition. En proposition som sätter våra behov som resenärer i centrum. Men också en proposition som hjälper och ger våra företag bättre förutsättningar att öka sin konkurrenskraft.

För perioden 2010-2021 satsar regeringen 417 miljarder kronor på infrastruktur. Det är pengar som ska gå till att både sköta den infrastruktur vi redan har men också till nyinvesteringar. Det är pengar som kommer att bidra till bättre och säkrare infrastruktur.

För att pengarna ska gå till de mest angelägna projekten så kommer regeringen att uppdra åt Vägverket, Banverket, Luftfartsstyrelsen och Sjöfartsverket att de tillsammans med landets alla regioner ska ta fram de mest prioriterade satsningarna. För oss är det oerhört viktigt att ni lokalt är med i detta arbete. Det är ni som vet hur ni pendlar och det är företagen lokalt som vet hur deras behov ser ut.

2010 kan dock kännas som en avlägsen tid. Behoven är stora också här och nu. Därför satsar regeringen tio extra miljarder i en närtidssatsning på infrastruktur 2009 och 2010. Det är pengar som till exempel innebär att vi kan göra riktigt bra satsningar i bland annat Västmanlands län.

Under 2009 kan vi både byggstarta mitträckesutbyggnad på väg 70 Broddbo till länsgränsen och på riksväg 56 mellan Västerås och Sala. Det är två satsningar som avsevärt kommer att förbättra trafiksäkerheten i länet.

Infrastruktur är ett lagspel. Tillsammans med pendlare, transportberoende företagare och våra trafikverk så kan vi hitta lösningar som förbättrar allas vår vardag. Resultatet av höstens infrastruktursatsningar är ett tydligt resultat av detta.

Åsa Torstensson

infrastrukturminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons