Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÅsaTorstensson (c): Alkolås lika viktigt sombilbälte

Den 12 augusti skrev riksdagsledamoten Pia Nilsson (s) om alkolås. Jag är väldigt glad över hennes engagemang kring trafiknykterhet och välkomnar henne i kampen för färre rattfulla på våra vägar.

Annons

1997 beslutade Sveriges riksdag om nollvisionen. En vision för att få ner antalet döda och svårt skadade på grund av trafikolyckor. Sedan dess har regeringar oavsett färg haft detta som mål och vi kan över tid se att döds- och olyckstalen sjunker. När jag träffarmina ministerkollegor från andra länder så är de oerhört imponerade av nollvisionen.

Och nollvisionen är någonting att vara stolt över. Men i slutänden så handlar trafiksäkerhet om vilka beslut du och jag tar i trafiken. Vår egen attityd och vårt handlande påverkar ifall vi hamnar i en risksituation eller inte. Vi vet till exempel att om alla använde bilbälte, körde nyktra och höll hastigheten så skulle dödstalen på våra vägar halveras. Enkla och självklara sätt som vi alla kan använda oss av för att öka trafiksäkerheten.

Det finns en fara i att som Nilsson stirra sig blind på alkolås och helt blunda för bilförarens eget ansvar. Som infrastruktur-minister så är det mitt ansvar att kraftfullt föra en politik som förbättrar säkerheten på våra vägar. Det gör jag genom att se till så att våra vägar är trafiksäkra, att öka antalet hastighetskameror och att bygga ut så att fler av våra vägar får mittvajerräcken. Men det som jag är mest stolt över är att jag mycket tydligt satt fokus på det personliga risktagandet i trafiken. Som ett resultat av detta har jag låtit införa en riskutbildning i våra körkortsutbildningar. Ett bra sätt att ge våra nya bilförare en bra grund att stå på när de ska ge sig ut i trafiken.

Regeringen och jag är också mycket varma förespråkare av alkolås. Det är därför som vi valt att gå vidare med ett obligatoriskt alkolås för alla som tidigare dömts för rattfylla för att de ska kunna få tillbakasitt körkort. Ett införande av obligatoriskt alkolås i alla fordon kräver ett godkännande från EU. Som min företrädare Ulrica Messing (s) vet så har de sonderingar som gjorts kring detta bland EU:s medlemsländer visat att det inte finns något stöd för detta. Förmodligen var det därför som Pia Nilssons eget parti i regeringsställning aldrig lade någon proposition. Det nuvarande regeringen gör är dock att arbeta för ett obligatoriskt alkolås i alla tyngre fordon. Ett sådant förslag har redan väckt intresse och ett visst stöd inom EU och internationellt.

I takt med att priserna sjunker och attalkolåsen blir allt bättre och mer integrerade i bilens förarmiljö så kommer antaletalkolås att öka kraftigt. Vi kommer framöver ha alkolås i våra fordon på samma sätt som vi idag har farthållare och krockkudde.

Åsa Torstensson

infrastrukturminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons