Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återbetalningsskydd ger trygghet

Annons

Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF, skriver i en debattartikel den 14 december om en "pensionsfälla", som särskilt många kvinnor riskerar hamna i.

Precis som Allerstrand skriver, håller jag med om att tjänstepensionen är viktig, men svår för många att förstå sig på. Och visst har hon rätt i att det vilar ett tungt ansvar på arbetsgivare och fackförbund att informera anställda och på så sätt hjälpa var och en att fatta kloka beslut om den framtida pensionen. Anna Allerstrand skriver också att det ansvaret är inget som de kommersiella aktörerna, som vill sälja sina produkter, kan ta på sig.

Därför finner jag det anmärkningsvärt att det verkar vara just det som Anna Allerstrand och AMF tagit på sig med denna debattartikel.

När det gäller PFA-avtalet, det tjänstepensionsavtal som berörs i artikeln, har de avtalsslutande parterna varit mycket noggranna just med att ta sitt ansvar. I detta, liksom i övriga tjänstepensionsval, gör majoriteten av väljarna inget aktivt val. De avtalsslutande parterna har därför sökt utforma tjänstepensionen på så sätt att pensionsspararens ekonomiska risk så långt som möjligt minimeras.

Anställda inom kommun och landsting som inte gör något aktivt tjänstepensionsval, får en traditionell pensionsförsäkring med återbetalningsskydd i KPA. I debattartikeln varnas framför allt kvinnor för detta återbetalningsskydd. Skyddet, menar Allerstrand, är för de flesta både dyrt och onödigt.

Ett återbetalningsskydd innebär att de intjänade pensionspengarna, om pensionsspararen avlider, betalas ut till dennes make/sambo eller barn. Pensionsspararen betalar ingen direkt kostnad för detta skydd, men får heller inte någon arvsvinst. (Arvsvinst är en försäkringsteknisk term som innebär att om en sparare utan återbetalningsskydd avlider, så fördelas dennes insparade pengar till övriga i pensionssparkollektivet som inte har återbetalningsskydd.)

Återbetalningsskyddet är frivilligt. De som genom sitt tjänstepensionsval, aktivt eller ej, blir kund hos KPA får ett brev med information om försäkringen. De som så önskar ges då möjlighet att välja bort återbetalningsskyddet.

Att välja bort återbetalningsskyddet går alltså bra. Däremot kan det omvända förhållandet, att lägga till återbetalningsskydd, vara svårare. Då krävs nämligen i vissa fall hälsoprövning. I fråga om hälsoprövning gäller regeln: Ju senare i livet som kunden vill komplettera sitt pensionssparande med återbetalningsskydd, desto svårare från hälsoprövningssynpunkt.

Att kombinera tjänstepensionen med återbetalningsskydd är med andra ord en trygghet, särskilt för de personer som i mindre utsträckning engagerar sig i sitt pensionssparande. På så sätt riskerar inte den inaktive spararens familj att gå miste om de sparade pensionspengarna, vilket naturligtvis kan komma som en mycket obehaglig överraskning, för att inte säga pensionsfälla, för familjen.

Genom att utforma PFAavtalet på detta sätt har därför de avtalsslutande parterna enligt min mening verkligen tagit sitt ansvar. Det gäller inte minst ansvaret för alla de som inte gör något aktivt tjänstepensionsval - och för deras familjer.

Bertil Repfennig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons