Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinningsindustrierna: Dumt och olagligt att inte upphandla

Alltför få kommuner upphandlar sin avfallsbehandling. Invånarna riskerar betala överpris för att bli av med sina sopor, entreprenörer får aldrig chansen och allt för lite avfall återvinns.

Annons

Sedan 2003 förbränner Tekniska verken i Linköping sopor åt Söderköpings kommun, utan att kommunen tagit in anbud från andra företag. Efter kritik från Justitieombudsmannen och en dom i länsrätten beslutade kommunen att upphandla sin avfallsbehandling. Upphandlingen avslutades nyligen, med goda nyheter för kommunen och dess invånare. Kostnaderna sjunker med 40 kronor per ton, en besparing som kan komma de boende i kommunen till godo i form av sänkt avfallstaxa eller bättre service.

Många kommuner tycks inte vara medvetna om möjligheterna att få bättre avtal än vad man har idag. Söderköping angav att Tekniska verken var de enda som kunde sköta kommunens avfall och att avtalet var så bra det kunde bli.

När de till slut upphandlade visade det sig vara dubbelt fel. De fick anbud från tre aktörer och kunde sänka sina kostnader.

Andra kommuner som inte upphandlat har troligen samma potential, till och med större i kommuner med fler hushåll och större avfallsmängd än Söderköpings.

Den kommun som upphandlar pressar priser och kan ställa krav på hög kvalitet och lösningar som är bra för miljön och klimatet. Den som år efter år passivt köper sina tjänster från samma aktör, ofta det egna avfallsbolaget, riskerar att betala för mycket och inte få den bästa lösning marknaden kan erbjuda. Det drabbar kommuninvånarna som kan få betala onödigt höga avfallsavgifter och få en avfallsbehandling som inte är optimal ur miljösynpunkt. Dessutom slår det hårt mot entreprenörer inom avfallsbranschen som aldrig får visa vad de går för.

Att inte upphandla är inte bara dumt, vilket Söderköpingsexemplet visar, utan också olagligt. Kommuner måste upphandla avfallsbehandling och liknande tjänster, enligt lagen om offentlig upphandling. Lagen har tillkommit för att riksdag och regering insett vikten av att fler aktörer får erbjuda kommunerna låga priser och bra koncept.

Upphandlingsinstrumentet bör utnyttjas för att främja bättre miljö och minskad klimatpåverkan. Kommunerna ställer nästan aldrig krav på vad som ska hända med hushållens avfall, trots att det ur klimat- och resurshushållningssynpunkt är väldigt viktigt att materialåtervinna istället för att förbränna. Det skulle samtidigt leda till att nya arbetstillfällen skapas, eftersom det ger mer jobb att återvinna än att elda upp.

Runt om i landet sitter kommunala bolag på lönsamma kontrakt att ta hand om kommuners avfall, som de fått utan att kommunen granskat vilka privata entreprenörer som skulle kunna göra ett bättre jobb till lägre pris.

De kommunala bolagen kommer att försvara sin tillgång till kommunens avfall med näbbar och klor, men kommunerna bör trots detta följa Söderköpings exempel och upphandla sin avfallsbehandling. Att inte upphandla är både olagligt, dyrt och klimatdumt!

Annika Helker Lundström

vd, Återvinningsindustrierna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons