Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder behövs för att rädda skogsvärden

Annons

Orkanen som drog in över södra Sverige medförde enorma skador. Motsvarande en hel årsavverkning skog blåste ned och värden för miljardtals kronor är förstörda. I detta läge måste statsmakten agera snabbt och genomföra konkreta åtgärder för att hjälpa de enskilda skogsägare som drabbats. Inga åtgärder som skogsägare efterfrågar ska lämnas oprövade och byråkratiska hinder ska undanröjas så att så mycket skog som möjligt går att ta hand om.

Detta är moderaternas grundinställning och den kommer också att redovisas närmare i den motion som vi kommer att väcka i riksdagen med anledning av stormen. Det finns alltså ingen anledning att anklaga moderaterna och Fredrik Reinfeldt för att ha "dåligt omdöme", som Lars Eriksson (s) gör i VLT den 21 januari. Påståendet att moderaterna är ute för att slå sönder svenska kollektivavtal och äventyra säkerheten på arbetsplatserna är inte sant, vilket Eriksson vet.

När till och med skogsminister Ulrica Messing (s) uttalar att hon i dagsläget inte vill säga nej till något förslag som kan lindra skadorna efter stormen utan att hon tvärtom ska överväga alla förslag till åtgärder, då verkar det som om Lars Eriksson är på kollisionskurs med sin egen s-regering. Personligen tycker jag inte att det vittnar om gott omdöme att på förhand döma ut förslag till åtgärder som kan lindra andra människors katastrofdrabbade livssituation bara för att försöka ta billiga politiska poäng.

Frågan om att lindra effekterna av en naturkatastrof i Sverige har ingenting att göra med framtiden för fackliga avtal på arbetsmarknaden, och det vet Lars Eriksson.

När det gäller arbetsmarknaden i Västmanland betyder just skogen många arbetstillfällen för arbetstagare och underleverantörer. Därför är det så olyckligt att vänstermajoriteten överväger att höja fordons- och dieselskatter med mera enligt förslagen i utredningen "Skatt på väg".

Dessa förslag leder till att jobben blir färre och svensk skogsnäring får svårare att konkurrera och överleva. Är det detta som du kallar för "gott omdöme", Lars Eriksson?

Tomas Högström, m, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons