Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att älska sin nästa

Annons

Söndagen den 18 september är det kyrkoval. Kyrkovalet är ett viktigt vägval ? ett vägval som handlar om vilken människosyn och vilka värderingar som ska prägla den Svenska kyrkans verksamhet och framtid.

Valet hösten 2005 är det andra valet sedan staten och Svenska kyrkan skildes åt. Genom att Svenska kyrkan står på egna ben står hon också inför något nytt och spännande. För Svenska kyrkans del har det bland annat inneburit att hennes ställning som trossamfund betonats och hennes folkkyrkoidentitet förstärkts.

Svenska kyrkans församlingar är en viktig del av den gemensamma välfärden såväl i andlig, social och kulturell mening. Ingen annan samlingsplats är lika självklar som våra kyrkor i såväl glädje som sorg.

Vi socialdemokrater är övertygade om att Svenska kyrkan har en viktig funktion i det framtida folkhemmet. Svenska kyrkan är för oss en folkkyrka, en öppen folkkyrka som är både fädernas kyrka och kyrkan som bejakar det nya och växande som hör till framtiden.

Det är ingen slump att vi har satt rubriken "Älska sin nästa" på riktlinjerna för hur vi socialdemokrater vill arbeta med Svenska kyrkan i Västerås. Vi vill nämligen att Svenska kyrkan alltid ska finnas på den lilla människans sida. Vi behöver mer av värme och omtanke och fler som ger röst åt de svaga och utsatta. Vi vill också att Svenska kyrkan ska vara en modig kyrka, en kyrka som står upp för budskapet att älska sin nästa.

År 2008 firar vi 50-årsdagen av att kvinnor har rätt att prästvigas. Nu är det hög tid att ingen kvinnlig präst ska känna sig ifrågasatt. Allt för länge har Svenska kyrkan misslyckats med att göra upp med kvinnoprästmotståndet. Nu får det vara nog!

Att få döpas, vigas och begravas i Svenska kyrkan är för många ett viktigt skäl att vara med. Trots det vill många sälja bort Svenska kyrkans vigselrätt av rädsla för homosexualiteten. Vi tycker tvärtom att det ska vara möjligt att ingå äktenskap eller partnerskap i kyrkan.

lTrots en utvecklad välfärd lever många ensamma och utsatta. Trots jordens samlade rikedomar lever miljarder människor i nöd och fattigdom. Det finns bara en väg framåt och den handlar om rättvisa och solidaritet.

Kyrkovalet är ett viktigt val. Vi socialdemokrater kommer självfallet att plädera för våra värderingar om hur verksamheten ska se ut under de kommande fyra åren i Svenska kyrkans församlingar i Västerås, i Västerås kyrkliga samfällighet, i Västerås stift och i kyrkomötet.

Vi vill också att Svenska kyrkan ska ha en bred folklig förankring. Därför kommer vi även att arbeta för att så många som möjligt av Svenska kyrkans medlemmar ska delta i valet. Ett högt valdeltagande är också enda möjligheten att hålla extrempartier som Sverigedemokraterna borta från Svenska kyrkan.

Rösta du också och se gärna till att dina arbetskamrater, vänner, eller grannar gör detsamma. Anna Grön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons