Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ge med ena handen och ta med den andra

Annons

Omstridd avstängning av Domkyrkoesplanaden.

Foto: YNGVE FREDRIKSSON

Om det inte vore för allvaret i ämnet skulle man kunna le en smula åt den sorglustiga fars som frågan om Domkyrkoesplanaden har utvecklats till efter de senaste turerna i de politiska församlingarna.

Tillräckligt mycket har redan sagts om det fördärvliga ur miljö- och kulturhistorisk synvinkel som skulle bli följden av ett beslut att öppna gatan för genomfart. Men där är det som att så på hälleberget. Mindre belyst är dock den ekonomiska aspekten och själva syftet med den tänkta omläggningen.

Här tror sig de tyngsta av stadens fäder värna om cityhandeln genom att öppna för trafik, ett projekt som kommer att kosta många miljoner ur en ansträngd kommunal budget. Ännu mer, ja många tiotals miljoner och med samma syfte, nämligen ökad aktivitet i city, kostade projektet cityförnyelse som vände upp och ned på staden för ett par år sedan.

Resultatet av den satsningen blev att cyklisterna inte vill riskera livet genom att dela de smala gatorna med bussarna utan i stället vinglar omkring på trottoarerna bland gångtrafikanterna.

Samtidigt som man satsat och fortsätter att satsa stora pengar till cityhandelns förmenta fromma, höjer man P-avgifterna i staden. Om något skulle kunna öka centrums attraktionskraft i förhållande till yttre köpcentra, så måste det vara fler och billigare

P-platser. Även om öppnandet av Domkyrkoesplanaden marginellt - och även det kan ifrågasättas - skulle öka tillgängligheten något, så måste ju ändå fordonet ställas någonstans, innan det blir shopping av.

Det säger sig faktiskt självt, att reducerade P-avgifter och fler platser skull ha många gånger större effekt på centrumaktiviteten än den redan genomförda cityförnyelsen och det planerade öppnandet av Domkyrkoesplanaden.

Att genom skatter och avgifter ta med ena handen och via bidrag och subventioner ge med den andra är politik med traditionellt socialdemokratiskt signum. Lika positivt överraskad över att några av stadens tyngre socialdemokrater vågat stå upp mot den annars så vanliga partipiskan, lika besviken och bestört är jag över många ledare ur borgerligheten, som så klart sviker miljön, kulturen och medborgarna.

Men öppnandet av esplanaden antas ju märkligt nog gagna affärsidkare och fastighetsägare, traditionella kärnor

i den borgerliga valmanskåren, vilket väl förklarar dessa politikers ställningstagande. Till dessa politiker kan jag bara säga "fy skäms" och bli inte förvånade om ni nu vinner slaget om Domkyrkoesplanaden och vid nästa val finner att det inte var annat än ren pyrrhusseger.ULF HEDMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons