Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att jobba åt Ryanair är sämre än arbetslöshet

Annons

Vi har en hög ungdomsarbetslöshet i Västerås och därmed finns det en marknad för oseriösa arbetsgivare som lurar ung-domar att ta arbeten som i värsta fall är sämre än arbetslöshet. En av dem är Ryanair som behandlar både passagerare och anställda enligt modellen "Det man förlorar på gungorna tar man in på karusellerna".

Passagerare lockas med låga biljettpriser men det blir dyrt med bagaget och säkerheten äventyras. Anställda lockas med arbete och resor utomlands men får betala mer för utbildningen än de hinner få tillbaka i lön innan de får sparken.

Hanna Thelander som VLT skrev om den 6 mars är inte ensam om att betala mer till arbetsgivaren än hon fått ut i lön. Om Hanna Thelander hade varit medlem i HTF skulle vi kunna hjälpa henne att få ut rätt lön. Vi har stor vana vid att driva in lönefordringar åt våra medlemmar från arbetsgivare som inte betalar den lön som de har avtalat med den anställde om.

När man jobbar i Sverige gäller lagen om anställningsskydd och den hindrar arbetsgivare från att sparka anställda på grund av några sjukdagar.

HTF har reagerat så starkt mot Ryanairs personalpolitik att vi den 1 september 2004 genomförde en aktion mot flygbolaget här i Västerås, då vi delade ut spy-påsar och flygblad till passagerarna för att protestera mot låga löner, orimligt långa arbetsveckor och dåligt anställningsskydd. Eftersom bolaget verkar internationellt har vi också ett internationellt fackligt samarbete för att få bättre villkor åt de anställda.

Det behövs bara cirka 20 kronor högre biljettpris hos Ryanair för att de anställda skulle få normala anställningsvillkor och det tror vi att de flesta passagerare är beredda att betala. Ända tills de europeiska fackliga organisationerna har fått Ryanair att införa anständiga anställningsvillkor varnar vi för att ta anställning hos dem. Det är faktiskt värre än att vara arbetslös när kostnaderna för utbildningen blir högre än lönen.

Det finns fler företag som vi varnar för att ta anställning hos. Några företag i Västerås söker hela tiden säljare med enbart provisionslön. I annonser hos Arbetsförmedlingen står det till exempel att Mobilett har grundlön och provision, men flera av våra medlemmar har endast fått provision trots att de blivit lovade grundlön eller till och med haft skriftligt avtal om det. Företaget har ändrat villkoren och meddelat dem som inte accepterar de nya villkoren att de får säga upp sig själva. Företaget har också vägrat att teckna kollektivavtal med HTF. Flera ungdomar har arbetat heltid i flera månader med endast 7 000-8 000 kronor i månadslön före skatt. Andra har bara tjänat 400 kronor på tre veckor och därför slutat snabbt.

Just nu finns det mer än tio lediga jobb som säljare anmälda hos Arbetsförmedlingen där företagen kräver tillgång till egen bil i tjänsten utan milersättning eller där milersättningen ingår i provisonen. Det vill säga att om du inte lyckas sälja så mycket att provisionen räcker till bensinkostnaden och övriga bilkostnader, så blir det väldigt dyrt att arbeta och du blir helt utan inkomst och tvingas betala för att jobba.

Om man är desperat efter en lång tids arbetslöshet och börjar arbeta på ett sådant företag så är det inte ovanligt att man tvingas betala för utbildning om man säger upp sig inom de första månaderna. Dessutom blir man sannolikt avstängd från a-kasseersättning i 45 arbetsdagar, (2,5 månader) som straff för att man säger upp sig själv.

Det finns många jobb som är värre än att vara arbetslös, därför att arbetsgivaren vältrar över riskerna på den anställde, men som anställd i ett sådant företag har man varken frihet eller trygghet. Företag som tidigare har betalat rimlig lön och mil-ersättning till sina anställda lägger nu fram nya anställnings-avtal med kraftig lönesänkning eller enbart provision och ingen milersättning. Om de anställda vägrar att skriva på det nya anställningsavtalet blir de uppsagda. Ett företag som nyss har gjort så är Viktväktarna, där sex anställda i Västerås har blivit uppsagda.

Det finns också fem lediga platser i Västerås som telefonråd-givare åt företaget Häxriket som ägnar sig åt spådom per telefon. Vi tycker inte att man ska riskera avstängning från a-kasseersättning när man tackar nej till sådana arbeten.

Det är dags att vi alla reagerar mot skamliga anställningsvillkor, slavkontrakt och jobb där man blir skyldig arbetsgivaren pengar i stället för att få lön. Det behövs en tydlig gräns för vad som ska räknas som riktiga arbeten, för varken arbetsgivare, arbetsförmedling eller a-kassa ska lura ungdomar att arbeta med oskäliga anställningsvillkor.

Evy Hall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons