Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även äldre "äter med ögonen"

Annons

Det är glädjande att få höra att statsminister Göran Persson vill satsa tio miljarder under en tioårsperiod för att ge äldre vård och omsorg av hög kvalitet. Äntligen? vill jag säga, eftersom det nu gått två år sedan den parlamentariska äldreberedningen, där jag var ordförande, efterlyste snabba åtgärder för att klara framtidens utmaningar.

Det är också glädjande att i VLT få läsa att Västerås kommun vill satsa på mångfald och valmöjligheter när det gäller serviceboende, som i många fall avvecklas alldeles för snabbt till förmån för en kvarboendeprincip som ibland kan bli obarmhärtig. Fler former av boende ger möjlighet till personliga val även på ålderns höst. Det skapar en känsla av egenvärde och därmed höjd livskvalitet. Det är ett bra beslut!

År 2030 kommer var fjärde svensk att vara över 65 år. Och antalet personer över 80 år kommer att ha fördubblats. Den stora 40-talistgenerationen som jag tillhör kommer under perioden fram till dess att ta stora vårdresurser i anspråk. Det krävs kloka beslut redan nu för att inte den framtida belastningen på dem som idag är unga skall bli alltför stor.

Det finns en annan viktig äldrefråga som vi också bör se över och som inte behöver vänta på regeringsbeslut. Det är vår syn på, och kunskap om, de äldres behov av mat. Frukost, lunch och middag följer oss hela livet och kan bli njutningstillfällen som ger guldkant på tillvaron även i hög ålder. Motsatsen är också möjlig: Måltiderna blir tillfällen av besvikelser och skapar en känsla av mindervärde. Samhällets satsning på det billiga och enkla blir en signal om synen på de äldres människovärde.

Det kändes hoppfullt att i Aftonbladet läsa "1,6-miljonerklubbens" debattinlägg med Alexandra Charles och Solveig Ternström i spetsen. Rubriken "Våra gamla dör av svält - bättre mat i äldrevården ett måste för att rädda liv" sammanfattar säkert många anhörigas upplevelser. Att kunskapen om äldres varierande behov av mat på vissa ställen är låg, visar forskarrapporter, till exempel från Karolinska institutet.

Många äldre får med stigande ålder ett sämre smaksinne, maten måste därför kryddas mer. Det är också svårare för de sjuka och riktigt gamla att äta mycket, vilket betyder att många behöver näringstät mat med smör och grädde. Äldres mat är ofta för smaklös och mager för att de skall upprätthålla normalvikt. Även äldre människor "äter med ögonen", ett vackert dukat bord med smakfullt upplagd mat som doftar gott aktiverar viljan att äta. Motsatsen skapar förstås avsmak och i värsta fall undernäring och svält.

En annan fråga, som så fort som möjligt måste upp på bordet, är hur våra äldre invandrare skall erbjudas mat som de känner igen och kan uppskatta. Inom skolmaten finns redan den medvetenheten, där erbjuds under samma måltid ofta vegetarisk mat, rätter utan fläsk och vanlig svensk husmanskost.

På flera ställen i landet är man lyhörd för den nya forskningen kring äldres behov av näringsämnen och arbetar för att förbättra måltidsmiljön för de äldre. Ett exempel är projektet "Mat för äldre - viktigt för alla" där Värmdö kommun deltagit. Man har arbetat med att förändra det egna arbetssättet med hjälp av goda exempel, forskningsresultat och tester i liten skala. Debattartiklar brukar för det mesta hudflänga upplevda missförhållanden. Jag vill gå den andra vägen eftersom jag tror att de goda exemplen också finns i Västmanland. Och där vill vi från Västerås stifts sida, tillsammans med Förbundet Agenda 21, dra vårt strå till stacken genom att, för den goda sakens skull, inbjuda storkök som lagar mat åt äldre till en mattävling som också sponsras av länsstyrelsen.

Det har visat sig vara många som vill göra något för de äldre. Petri Karhukorpi, vd på Ramnäs Konferens, öppnar sina dörrar ända in i köket för de tävlande storkökslagen och matprofessorn Carl-Jan Granqvist ställer upp och leder juryarbetet. Den andra februari får tio matlag från Västmanland, som arbetar aktivt för att laga näringsriktig och god mat åt äldre, en möjlighet att visa upp goda exempel. Detta vill vi göra redan nu - innan de problem som är förknippade med framtidens äldreomsorg, som regeringen nu blivit medveten om, blir en realitet.

Claes-Bertil Ytterberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons