Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Även icke bilburna vill se Tidö och Ängsö slott"

Annons

Vi västeråsare är stolta över och tacksamma för att här i staden finns tre mycket intressanta slott med historiska anor i såväl byggnadsstilar, inredningar som i levnadshistorier. I Västerås centrum finner vi den gamla Vasaborgen, Västerås slott, som förgyller stadsmiljön.

Men ledsamt nog så är slottet inte tillgängligt för besökare annat än under några dagar i veckan och då till länsmuseets nu i omfattning begränsade utställningar.

Inom ett par mils avstånd från city hittar vi i öst Ängsö slott och i väst Tidö slott. Två slott som lever i högsta grad med olika aktiviteter och med visningar för allmänheten. För besökare med bil är det ingen konst att ta sig dit. Men hur gör den intresserade som inte har tillgång till bil? Ja, det får bli buss, kanske man tänker. Men, det är det knappt värt att tänka på.

Ängsö slott är öppet från klockan 12 alla dagar utom fredag. VL-buss 45 går till Ängsö måndag och fredag. Alltså är endast måndag tänkbar dag för en bussresenär att besöka slottet. Bussen ankommer slottet klockan 9.10. Tre timmars väntan således innan slottsporten öppnas. För den som har ork och om vädret tillåter kan väntan förstås nyttjas för ett besök i den vackra naturen.

Tidö slott har öppet alla dagar utom måndag. VL-buss 23A går tisdag till och med fredag med ankomst slottet klockan 12.00. För bussresenär, som besöker slottet endast med avsikt att följa guidad visning inne i slottet, blir väntan även här lång. Slottsvisningen tar sin början klockan 14 samtidigt som bussen då vänder åter till staden. Till vilken nytta är en sådan miserabel samordning av tider?

Vad jag här vill få fram är hur illa ställt det är med allmänna kommunikationer till två av stadens främsta kulturinstitutioner. Västerås försöker år efter år att bli en turiststad men då måste turistansvariga förstå att utöver sedvanliga arrangemang även ta till vara stadens kulturinstitutioner. Om inte lär det nog dröja innan turistfrekvensen ökar.

Nödvändigt är nu att inför kommande år ett nytänkande sker vad gäller kollektivtrafik till här nämnda slott under sommaren. Vi måste ge dem, som ingen bil har, möjlighet att kunna ta sig till och från slotten för att få uppleva deras historia och för att kunna få njuta av de båda slottens omgivningar fyllda av naturens skönhet och historiska vingslag.

Bussar behöver inte gå alla veckans dagar. Kanske att det är tillfyllest med tre dagar till vardera slottet men med en tidtabell, som inte bara tar ut besökare utan också tar hem dem igen!

Samarbete mellan slotten, VL och Turistbyrån rekommenderas för nästa års planering!

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons