Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även musiker borde ha rätt till heltid

Annons
Dags  ATT  uppgradera. Västerås musiksällskap menar att det är hög tid att ge heltid åt musikerna i Sinfoniettan. Bilden visar Konserthusets invigning. Foto: Per Groth/arkiv

Västerås sinfonietta har vind i seglen. Säsongen går mot sitt slut och gång på gång har orkestern visat att den hör till de främsta i landet.

En stor, entusiastisk publik svarar med stående ovationer och gäst- dirigenter och solister lovordar orkesterns alla fina kvaliteter, så mycket mer anmärkningsvärda som den bara spelar på deltid. Sinfoniettans skivinspelningar av sina tonsättarprofiler får toppbetyg i svensk och utländsk press och då avses lika mycket framförandena som musiken.

Ja, Västerås sinfonietta levererar alltid på högsta nivå, på 100 procent kort och gott.Det är hög tid att detta också avspeglar sig i tjänstgöringsgraden!

Det är hög tid att alla storstilade paroller, ”Rätt till heltid”, ”Stadens stolthet” . . . , omsätts i konkret handling!. Nu ligger åter ett äskande om uppgradering till 75 procent på kommunstyrelsens bord. Ett positivt beslut skulle betyda ett viktigt steg mot slutmålet heltid.

Sinfoniettans musiker har upp till fem års hög-skolestudier bakom sig, kanske också kompletterade med studier utomlands. En anställning på lite drygt halvtid (60 procent) är i längden naturligtvis inte tillräcklig för en hållbar försörjning (jämför dagens aktuella resonemang om ”Rätt till heltid”).

Alla blir beroende av deltidsanställningar eller frilansjobb på andra håll.

Men dessa bör infalla de veckor Sinfoniettan inte spelar. Ett pussel som inte alltid går ihop.

Naturligt nog söker många heltidsjobb i andra orkestrar. Sinfoniettan blir en ”genomgångsorkester”. Bara i år har Sinfoniettan förlorat tre av sina skickliga blåsare!

Den begränsade tjänst-göringsgraden innebär också avsevärda planeringsproblem. Orkesterchef Rikard Gateau måste ofta tacka nej till anbud om medverkan vid festivaler eller andra evenemang eftersom arbetstiden inte räcker till.

Med heltid skulle den redan höga konstnärliga nivån höjas ytterligare och ge möjlighet till ett väsentligt breddat utbud:

• Sinfoniettans stora, attraktiva abonnemangskonserter skulle kunna repri- seras i Konserthuset, i länet eller i konsertsalar i näraliggande regioner, som Eskilstuna. Det känns som ett ”slöseri” att de bara spelas en gång.

• Som den länsorkester Sinfoniettan faktiskt är borde den synas mer runt om i Västmanland, i sin helhet eller i mindre konstellationer (stråkar och blåsare var för sig eller kammar-ensembler), på kvälls- konserter och skolkonserter.

• Ökat samarbete med grannorkestrar i samma format, som Dalasinfoniettan. Så når vi den större symfoniska repertoaren, inte genom någon ”Mälardalens symfoniorkester”, en idé lika löst grundad i dag som när den dök upp för några år sedan.

• Fler gästspel i Sverige och utomlands och, inte minst viktigt, den sortens lokala turnéer som Sinfoniettan gjort med stor framgång under de gångna säsongerna, konserter i Västerås förorter. Därmed förstärks och breddas den lokala förankringen.

Listan skulle kunna göras längre.

I Sverige finns 16 sym- foni- eller kammarorkestrar med anställda på heltid, de flesta i städer av ungefär Västerås storlek, i flera fall mindre. Självklart borde Västerås vara en av dem.

Frågan om tjänstgöringsgraden för Sinfoniettans musiker handlar både om rimliga arbetsförhållanden, konstnärliga möjligheter och förutsättningar att nå en breddad publik. Sin- foniettans scen är både Konserthuset och länet.

Idéen om organisatorisk sammanslagning med andra orkestrar saknar realistiska möjligheter inom en överskådlig framtid. Samtidigt finns i dag en långtgående politisk samsyn om att rimliga arbetsvillkor skapas genom heltid, något som också måste gälla Sinfoniettans musiker!

Det är därför av största betydelse att utvecklingen mot detta går vidare i den politiska behandlingen av budgeten för år 2015.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons