Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även rätten till en värdig död borde vara given

Kristdemokraterna Elisabeth Fridén och Ingvar Nordén skriver att deras parti är emot aktiv dödshjälp.

Annons

Självklart står sjukvården i livets tjänst och dess uppgift är att bota och lindra. Men, i begreppet att lindra menar jag att eutanasi kan vara ett av sätten detta sker på. Jag har i min blogg skrivit en serie artiklar i ämnet.

Jag har bland annat skrivit att min egen inställning är glasklar och den baseras lika mycket på rätten till liv som rätten till död. Man talar i samband med födseln om att vi ger liv till vår avkomma och visst är livet en gåva.

Det är dessutom en ovillkorad sådan. Det liv du fått är ditt och ingen annans.

Med det följer, menar jag, även en rätt att välja om och när detta liv ska avslutas. Den rätten kan man också säga att du har så länge du är frisk, men av någon anledning tas den ifrån dig om du en dag, kanske till följd av olycka eller sjukdom, drabbas på ett sådant sätt att du inte längre själv har fysisk förmåga att avsluta det för egen hand.

Det kan inte vara rätt att den enskilde tvingas söka sig bort för att avsluta sitt liv på till exempel en klinik i Schweiz, istället för att kunna göra det hemma omgiven av de närmaste om man så önskar.

Det är i sak inte konstigt att man i olika länder kommer till olika slutsatser och detta kanske är en av de frågor där det helt enkelt inte finns något generellt givet svar som är antingen rätt eller fel, utan endast djupt personliga svar från var och en av oss.

Bland annat just därför menar jag att oavsett vad vi väljer så borde staten inte ha synpunkter på detta val utan respektera det val varje människa själv gör i frågan. Med utgångspunkt från respekten för detta val borde erforderliga resurser ställas till förfogande på ett neutralt sätt för att

tillmötesgå det djupaste livsval man kan göra.

I rätten till ett värdigt liv borde även rätten till en värdig död vara given.

Michael gajditza

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons