Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrsbad (fp) vid Önsta centrum

Annons

Den politiska oppositionen ska självklart nagelfara och granska vad majoriteten gör och inte gör. Men lite ordning och reda i nagelfarandet måste även vi i majoriteten kunna begära av det största oppositionspartiet folkpartiet.

I en debattartikel den 14 juni påstår folkpartiets Göran Landerdahl och Christer Malm bland annat helt frankt att vi socialdemokrater måste svika vallöften om Gäddeholm, Västerleden, ett äventyrsbad och ett nytt fotbollsstadion.

Vadå vallöften? undrar jag. Vallöften handlar ju om utfästelser som partierna gör före ett val i exempelvis handlingsprogram, valmanifest eller liknande. Dokument som väljarna kan ta del av och ta ställning till när man väljer parti.

Men när jag går tillbaka till det socialdemokratiska valmanifestet före valet 2002 visar det sig att folkpartiet bara har ett rätt av fyra möjliga i sina påståenden, nämligen om ett nytt fotbollsstadion.

I vårt valmanifest står det uttryckligen att byggandet av ett nytt fotbollsstadion ska påbörjas under mandatperioden. Vi arbetar också på att genomföra just detta, att påbörja ett nytt fotbollsstadion.

Göran Landerdahl och Christer Malm påstår nu att fotbollsstadion ska lånefinansieras. Men i den budget som kommunfullmäktige behandlade i början av juni framgår det väldigt tydligt att utgångspunkten för ett nytt fotbollsstadion är att investeringen sker i annan regi än av kommunen, på ungefär samma sätt som vi sett till att Västerås fick ett konserthus.

I fråga om tre av fyra påstådda socialdemokratiska vallöften fabulerar folkpartiet däremot medvetet. Gäddeholm, Västerleden och äventyrsbad finns inte ens med i det socialdemokratiska valmanifestet. Dessa frågor stod nämligen inte på dagordningen när det socialdemokratiska valmanifestet presenterades före valet 2002.

Såvitt jag vet var det bara ett parti - nämligen folkpartiet - som drev frågan om äventyrsbad i valrörelsen 2002. I folkpartiets kommunala handlingsprogram framgår det klart att folkpartiet då skulle reservera mark till ett äventyrsbad intill Önsta centrum.

Sedan dess verkar frågan ha dött i folkpartiet. Det går i varje fall inte att spåra någon synlig aktivitet från folkpartiet ens i debatten om kommunens budget för år 2006 för att partiet ska kunna leva upp till sitt vallöfte om äventyrsbad vid Önsta centrum. Kanske borde folkpartiet städa på den egna trappan innan man pekar finger åt andra?

Frågan är också hur folkpartiet kommer att ställa sig till frågan om ett äventyrsbad. Kommer folkpartiet att motarbeta ett äventyrsbad i gamla Ångkraftverket eller en satsning på att utveckla Lögarängsbadet till ett äventyrsbad till, förmån för vallöftet om ett äventyrsbad intill Önsta centrum?

Tommy Levinsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons