Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avni Dervishi: Terrorn knackar på vår dörr

100000 dollar, det priset har världsterrororganisationen al-Qaidas gren i Irak satt på den nu världskända svenska konstnären Lars Vilks huvud.

Annons

Publiceringen av bilden där profeten Muhammed visas som rondellhud, hade ingenting med konst att göra. Konstnären ville provocera. Ingenting annat. Det är så enkelt. Och om Nerikes Allehanda ville placera sig på världskartan genom denna publicering, så har de också lyckats med det.

Diskussionen om vad är och inte är medialt etiskt kan och bör fortsätta. Inte bara för dessa omtalade bildkarikatyrer, utan även för andra "opassande mediala inslag" så som programmet "Ballar av stål", som SVT censurerade, där huvudpoängen var att spruta vatten på dem som blev intervjuade, bland annat drabbade det statsministern.

En del av reaktionerna som följde publiceringen av Vilks Muhammedbild har gått överstyr.

Det är en självklar rättighet att demonstrera. Däremot är det fel att tvinga barn att vara med, så som vi såg i Örebro. Det är inte demokratiskt att hota en person som skriver eller uttrycker en åsikt som inte passar vissa andra personer. Jag blev själv dödshotad på grund av mina åsikter här i Sverige för ett år sedan, efter en debattartikel i Expressen och jag kan tänka mig hur Lars Vilks känner sig.

Det är också fel att påstå att det var hets mot folkgrupp, så som opponenterna till bildpubliceringen hävdar. Islam är en religion, inte en folkgrupp. Och det är långt ifrån alla de som råkar vara muslimer som känner sig kränkta.

Många av oss som kom till Sverige som flyktingar oavsett trostillhörighet flydde hit för att rädda våra liv. Om ni som kom hit som flyktingar och som fick svensk uppehållstillstånd och medborgarskap är missnöjda med tryck- och åsiktsfriheten som vi demokratiska samhällen har, skulle jag föreslå att ni återvänder till era gamla hemländer. Om ni vågar förstås. I diktaturländer (som de flesta i Mellanöstern idag är), får man betala med sitt liv om man har en åsikt som skiljer sig från den som staten har, där betalar man med en hand för snatteri och genom att stenas till döds om man råkar bli våldtagen - som är en vardagsföreteelse i mullornas Iran. Har ni glömt det?

Det som ni - som hotar och ser till att infon om publiceringen når extremistgrupper i Mellanöstern gör, är att ni slår mot er själva och alla oss som har invandrarbakgrund, oavsett religion eller kontinental tillhörighet. Ni ser till att vi är mindre trygga i Sverige genom att rasistpartier får vatten på sin kvarn och ni gör att våra mänskliga friheter kan inskränkas.

Sedan ska vi tala om att vara emot buggning?

Hur i hela friden kan vi motivera detta? När det sätts dödspris (fatwa) på våra medborgares huvuden och våra svenska företag bombhotas. Om man kan dra några lärorika slutsatser av det hela är det att vi svenskar äntligen har börjat förstå att:

1. Terrorismen som de flesta i Sverige (speciellt vänstertänkarna) påstod tillhörde USA:s aktivitetssfär, har helt plötsligt närmat sig oss här hemma i Sverige, det vill säga kriget mot terrorismen blir en del av vår verklighet - like it or not.

2. Segregationen föder bara nackdelar. Vi måste nu arbeta mer aktivt för innanförskap eftersom utanförskap leder till religiös extremism, även i Sverige.

3. Vi måste säkerställa större resurser till Säpo och polisen och dessutom driva frågan om större Europol-samarbete på EU-nivå. Vi måste även förstärka den transatlantiska länken.

Avni Dervishi

statsvetare och före detta flykting

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons