Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avsaknad av seriös debatt hotar företagsutvecklingen i Västerås

Annons

"Seriös företagsutveckling hotas i Västerås". Det är svaret från socialdemokraten Per-Inge Ahlbäck den 21 februari på min debattartikel angående Ahl-bäcks och Petterssons motion om krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Tyvärr så hamnar Per-Inge Ahlbäck med sin artikel utanför målet, vilket är beklagligt.

I vårt land har vi ett väl utbyggt system för hur löner och andra villkor för arbete ska bestämmas. Det viktigaste instrumentet för detta är kollektivavtalet. Reglerna om hur kollektivavtal tecknas och vilka som omfattas av detta finns i arbetsrätten. Utan tvekan ger bestämmelserna de fackliga organisationerna stora möjligheter att verka för att företagen ska vara anslutna till kollektivavtalen.

Motionen från Inge Ahlbäck och Mats Pettersson till kommunfullmäktige i Västerås om att kräva kollektivavtal vid offentlig upphandling syftar till att använda även upphandlingen som ett instrument för kollektivavtalen.

Resultatet blir att många företag, inte minst småföretag, stängs ute från den offentliga upphandlingen, även om de har arbetsvillkor som är lika bra eller bättre än kollektivavtalen.

Västerås har den högsta arbetslösheten i Västmanland. Företagarna vill göra något åt detta. I dag samarbetar vi med kommunen för att skapa fler jobb och fler företag i Västerås. Ett krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling motverkar tillväxten, vilket är mycket beklagligt både för kommunens arbetslösa och för de företag som vill växa.

Det vore klädsamt om Ahlbäck och Pettersson försökte förstå varför 70 procent av våra medlemmar inte vill delta i offentliga upphandlingar på grund av krångel. Dessutom saknar närmare hälften av småföretagen kollektivavtal, främst då enmansföretag och familjeföretag utan anställda eller med anställda familjemedlemmar. Det är allt från hantverkare och lantbruksföretag till serviceföretag, som de bägge motionärerna utestänger från att hitta nya kunder.

Att hänvisa till Vaxholmsfallet, ekonomisk brottslighet och svart ekonomi visar på Ahlbäcks och Petterssons felaktiga syn på företagare, snarare än på viljan att skapa en plattform för fler företag och färre arbetslösa i Västerås.

Torbjörn Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons