Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa (s)orteringsskolan

Annons

Folkpartiet liberalerna är angeläget om att Sverige står sig starkt i konkurrensen med omvärlden och behåller en hög kunskapsnivå och arbetstillfällen i Sverige. Grundläggande för detta är att skolan håller hög kvalitet och fokuserar på kunskap. Vi har anledning att vara stolta över Västerås som har en fin tra-

dition i skolhistorien.

Därför är det alarmerande att Västeråseleverna, enligt en nyligen utkommen rapport, presterar allt sämre i viktiga ämnen som svenska, engelska och matematik. Oavsett vilken beräkningsmetod man väljer är det tydligt: de lokala skolpolitiska målen uppnås inte. I förhållande till andra kommuner i Sverige är trenden tydlig: elevernas betyg i svenska, engelska och matematik ligger under riksgenomsnittet.

Som ledamot av utbildningsnämnden i Västerås och en av folkpartiets toppkandidater till riksdagen är jag oroad över den förda socialdemokratiska skolpolitiken på såväl riks - som kommunal nivå. Folkpartiet och undertecknad har under flera år kritiserat att man tar väldigt lätt på betygen från grundskolan. Vid antagning till gymnasiet måste det löna sig att ha bra betyg och därmed viktigt att kämpa i grundskolan. Denna sporre har socialdemokraterna i princip tagit bort. Många elever menar att de kommer in i alla fall och då inte behöver anstränga sig. Det är att ge felaktiga sig-naler.

Folkpartiet menar att det är viktigt att tidigt mäta elevernas kunskaper i läsning, räkning och skrivning. Om man inte utvärderar tidigt kan inte eleven få rätt stöd. Då riskerar skolan att missa eleven. Vi vill stötta de elever som har behov av extra stöd. Vi vill ge tidigare betyg och förbättra kommunikationen mellan skolan och hemmet. Detta fungerar inte tillfredsställande i dag.

Flera av dessa nödvändiga åtgärder säger socialdemokraterna nej till. Resultatet är att eleverna lämnar grundskolan utan att ha fått chans att läsa upp sina betyg så att de når upp till de kunskapsmål som ställts upp.

Vi ställer krav för att vi bryr oss. För att ge eleverna en reell chans att söka till ett gymnasieprogram de verkligen vill gå. Om jag får förtroendet att komma in i riksdagen kommer jag att verka för att individualisera gymnasiet och inrätta såväl yrkesinriktade som studieförberedande utbildningar.

Det är vägen att komma ifrån dagens socialdemokratiska sorteringsskola där grundskolan missar många barn och där allt för många elever hoppar av gymnasieskolan. Vi vill ställa tydliga krav, för det är den verkligheten som kommer att möta våra elever när de kommer ut i arbetslivet.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons