Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa tomträtterna!

Annons

Det främsta syftet med mina debattinlägg i VLT om fastighetsskatten är att få det orättfärdiga tomträttssystemet avskaffat.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas debatten som fördes då tomträtterna tillkom.

På Gustaf Olssons och Erik Svenssons tid var de politiska honnörsorden solidaritet, social rättvisa och trygghet. Vi som byggde här på Tunby tyckte att tomträttssystemet var bra för det garanterade egnahemsägarna låg hyreskostnad och därmed trygghet i boendet. Ingen kunde då ana att kommunen senare skulle utnyttja systemet i beskattningssyfte.

Är det då underligt om de som trodde på systemet i dag känner sig grymt svikna?

Innan jag sände in mitt andra debattinlägg rådgjorde jag med några politiskt erfarna vänner.

Kan jag referera till kommunalrådet Ulla Persson i debatten? Deras svar var ett obetingat ja. Ulla är en offentlig person och dessutom en betydelsefull makthavare. Hon är kommunens "regeringschef" och således den som kan lägga ett förslag om tomträttssystemets avskaffande.

Det är ingen tvekan om att de som innehar friköpta tomter har tjänat på de skenande fastighetstaxeringarna. De kan tillgodoräkna sig värdestegringen vid en försäljning. De som däremot accepterade tomträtterna i tron att deras politiker skulle stå för givna löften får nu känna på kraftigt stegrade tomträttsavgälder.

Ulla Persson har genom sin ställning som offentlig person fått ge ett ansikte åt den anomali som tomträttssystemet utgör. Är det därför som Ulla Persson är upprörd?

Trots detta hoppas jag att kommunalrådet med kraft medverkar till att tomträtterna avskaffas enligt Roland Sundgrens modell.

Till sist! Jag har inte haft för avsikt att skada Ulla Persson och hennes familj. Om du, Ulla Persson, uppfattar mitt senaste debattinlägg på det sättet ber jag dig ha överseende med mitt sätt att uttrycka mig.

Ivan Öberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons