Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal ger sjukvård i Avesta

Annons

Svar till Lars Bergström och Rolf Blomgren i VLT den 7 juli.

Det nya sjukvårdsavtalet mellan landstingen i Västmanland och Dalarna innebär att patienter från Västmanland under jourtid kan få vård vid Avesta lasarett.

Sjukvårdspartiets företrädare vill liksom en del andra göra sken av att det nya avtalet innebär att Avesta är stängt för Västmanlandspatienterna, vilket alltså inte alls är fallet.

Alla patienter i Västmanland ska alltid ringa sin familjeläkarmottagning (om man inte är så allvarligt sjuk att man behöver ambulans, då ringer man 112). På jourtid går samtalen automatiskt till hälso- och sjukvårdsupplysningen.

Detta är en service till patienterna. De får prata med mycket kompetenta sjuksköterskor som hänvisar dem till rätt vårdnivå, vilket innebär att mycket onödig väntan kan undvikas. I stället för att vänta på akuten i flera timmar, kan patienten få råd i telefonen, en tid på läkarmottagningen nästa dag, eller en tid på jourmottagningen i hem- eller grannkommunen. Eller bli hänvisade till Avesta lasarett. Cirka hälften av alla som ringer till hälso- och sjukvårdsupplysningen klarar sig med egenvårdsråd eller en tid hos familjeläkaren nästa dag.

Det skulle vara intressant att höra hur "sjukvårdspartiet - norra Västmanland" ska trygga den framtida sjukvården för alla västmanlänningar. Inte heller sjukvårdspartiet kommer ifrån den verklighet vi lever i - med en sjukvård som blir alltmer tekniskt komplicerad och kostnadskrävande, med en befolkning som blir allt äldre, med sviktande skatteunderlag och befolkningsminskning.

Redan i dag skickas många västmanlänningar till Uppsala, Stockholm eller Örebro för att få avancerad sjukvård. För att klara framtidens sjukvård måste landstingen samarbeta mer. Därför är det bra att Dalarna och Västmanland har kommit överens om hur invånarna i gränsområdet snabbt kan få sjukvård närmare hemorten.

Glenn Andersson (s)

Landstingsstyrelsens ordförande

Rigmor Åkesson (s)

Sjukvårdslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons