Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avundsjukans moral skadar Sverige

Annons

En före detta riksdagsledamot för socialdemokraterna, Roland Sundgren, visar i VLT 24 juli öppet sitt oförstående för det privata ägandets betydelse som drivkraft för företagande och entreprenörskap.

Det är faktiskt så att när jag läser Sundgrens socialistiska orerande om att vi i vårt postindustriella samhälle "inte är lika beroende av att det finns en del personer, som är så rika att de kan satsa kapital på olika risker" så börjar jag faktiskt förstå varför villkoren för företagare och entreprenörer ser ut som de gör i Sverige.

Varför vi har världens högsta skatter på riskkapital och varför vi envisas med att behålla destruktiva och skadliga skatter som förmögenhetsskatten, trots de konsekvenser det medför i form av förlorade arbetstillfällen och förlust av kapital till utlandet.

Om Sundgrens syn på privat ägande är representativ för hans parti så är Sverige riktigt illa ute.

Riktigt parodiskt blir det när Sundgren försöker argumentera för en "girighetsskatt" på riktigt höga inkomster, och sen exemplifierar

girigheten med skandiadirektörer men i samma artikel argumenterar för åtgärder som skulle öka det instititutionella ägandet på det privata ägandets bekostnad.

I själva verket är det ju så att det är företag med tydliga privata ägare som står för den långsiktighet som Sundgren säger sig efterfråga.

Fallet Skandia är ju själva sinnebilden för vad som händer när det ansiktslösa institutionskapitalet tar över, ägandet blir otydligt och företagen i stället leds av tjänstemän som kontrollerar varandra.

Det är i sådana miljöer som girighet kan skapas och frodas. Och det är på denna väg som Sundgren vill fortsätta vandra med sina skatter.

En framgångsrik entreprenör eller en duktig företagsledare som utvecklar sitt företag, skapar arbetstillfällen och genererar tillväxt, är grunden för hela vårt välstånd.

Den personen är värd en hög inkomst, ja till och med värd att bli ordentligt rik, även om det sticker i ögonen på några.

Sundgren argumenterar utifrån att han vill förbättra samhällsmoralen, men den moral han förespråkar bygger i stället på avundsjuka och missunnsamhet.

STEFAN LINDH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons