Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

B-Å Nilsson (FP): Intressant men också felaktigt om hemtjänsten i Västerås

Annons

Lena Hörngren skriver i sin krönika att hos små utförare av hemtjänst finns mer engagerad personal. Dessutom tar personalen i små enheter större helhetsansvar. Det var två intressanta slutsatser.

Tyvärr finns också felaktigheter i krönikan som att bara en av de icke-kommunala utförarna är beredda att ta emot hemtjänstkunder i glesbygd. Alla hemtjänst-företag som tar emot kunder i hela kommunen tar också emot kunder i glesbygd, dessa är Attendo Care, Carema och Seflem hemtjänst.

Dessutom tar Östanbrokollektivet emot glesbygds-kunder i sin del av Västerås, östra delen av kommunen, Tillberga granskapsservice erbjuder hemtjänst i Tillberga och omkringliggande glesbygd. När det kom till kritan var det alltså tvärtom – en majoritet av de icke-kommunala hemtjänstuförarna erbjuder hemtjänst i även i glesbygd.

Förklaringen till att den kommunala utföraren Pro-aros går med förlust medan andra utförare kan få verksamheten att gå runt beror alltså inte som Hörngren tycks tro att det enbart är Proaros som tar ansvar för hemtjänsten i glesbygd.

Inte heller är förklaringen att de hemtjänstkunder som inte väljer utförare tilldelas Proaros respektive Skultuna kommundelstjänst. Dessa kommunala utförare kompenseras i ersättningen för detta.

Således intressanta slutsatser som Hörngren för fram om valfrihet och kvalitet i hemtjänst, men som tyvärr delvis baseras felaktiga faktauppgifter om hur det förhåller sig i Västerås.

Mitt löfte är att eftersom rätten att få välja hemtjänstuförare men också möjligheten att bestämma vad hemtjänsten gör hemma hos mig är den kanske mest uppskattade reformen som genomförts inom äldreomsorgen Västerås på många år ska den behållas.

Svar:

Livet borde ha lärt mig att inte förlita sig på forskare när det gäller detaljkunskaper utan att kolla dem med verklighetens praktiker.

Dock tror jag att det finns anledning för praktikerna att fundera över forskarnas och SKL:s övergripande slutsatser och se över om systemet verkligen ger konkurrens på lika villkor mellan privata och offent-liga utförare.

Annars finns risk att medborgarnas förtroende för en tveklöst uppskattad reform sviktar.

Lena Hörngren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons