Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddat för Obama i Kalifornien

Annons

Sarah Palin är som tjejerna på bruken i Västmanland. Frimodig, slagfärdig, fräsch. Alaskas första kvinnliga guvernör och nu republikanernas vicepresidentkandidat är den här valkampanjens roligaste överraskning. Folkligt, festligt, fullspikat var hon drar fram. På ett par veckor har hon också tagit grepp om flera av sakfrågorna i valet, som hon tidigare knappast hade anledning att bry sig om. Många ogillar Sarah Palin, men utan henne skulle John McCain ha hamnat i medieskuggan. Nu har han kanske fortfarande en chans att vinna Vita huset.

Kalifornien ligger än så länge bäddat för Barack Obama. Med Sveriges storlek på kartan men fyra gånger fler invånare och en ekonomi som är dubbelt så stor som Indiens är Kalifornien USA:s starkaste stat.

Men störtdykningen i USA:s ekonomi har drabbat Kalifornien tidigare och hårdare än landet i stort. Arbetslösheten på nära åtta procent är bland USA:s högsta. Det var likadant när IT-bubblan sprack. Den gången kom teknikföretagen i Silicon Valley igen och återtog snart sin internationella tätposition.

Nu ser det sämre ut. Visserligen ökade utskeppningen januari-augusti från USA:s största hamnar Long Beach och Los Angeles med 22 procent från 2007 tack vare den billiga dollarn. Men ledande företag som Applied Materials är till 80 procent beroende av IT-export och den har vikt ner globalt.

Finanskraschen i New York har sopat undan en annan stor kundkategori för IT-industrin: Finansbolag och banker. Kanske värst av allt: Kalifornienborna har dragit på sig större skulder än nästan alla andra i USA.

När folk förlorar jobben och får gå ifrån sina hus tror många mer på demokraternas än republikanernas vilja att hjälpa till med understöd och pengar till nya jobb alltifrån vägbyggen till solenergi. De senaste månaderna har väljarsympatierna i Kalifornien därför strömmat från den republikanska sidan till demokraterna.

Mer än var tredje invånare i Kalifornien är en latino eller latina från Mexiko och söderut. Ett väldigt väljarunderlag. Fler av dem har registrerat sig till det här valet än till tidigare val och de flesta anmäler sig som demokrater. Dels därför att de tror att Obama kommer att göra det lättare för latinos att komma in i landet och bli amerikanska medborgare. Trots att McCains invandrarpolitik i sak inte skiljer sig mycket från Obamas. Dels därför att en liberal politik på det lokala planet framstår som mer välkomnande för familjerna och barnen. Det kan gälla skolor och sjukvård. Däremot är det inte säkert att mexare känner sig som rasfränder med Obama. Motsättningar mellan svarta och latinos hör till den politiska kartan i Kalifornien.

Obamas starkaste kort här ute är Hillary Clinton, som miljoner beundrar alltsedan hennes år i Vita huset. Hon blev inte demokraternas kandidat, men det är hon som får de livligaste applåderna när de två står på valmöten och talar till vanligt folk.

McCains svåraste handikapp i Kalifornien är hans föresats att riva upp beslutet från 1973 att tillåta abort i hela landet under havandeskapets första sex månader. Han vill överlåta åt varje stat att tillåta eller förbjuda aborter. Det räcker inte för Kalifornien.

Kaliforniens politiska nyckelroll kommer att visa sig i presidentvalet. Varje stat har lika många elektorsröster som kongressledamöter och senatorer. Kongressens sammansättning speglar folkmängden och varje stat har två senatorer. Den som får minst 270 av de 538 elektorsrösterna vinner valet. Kalifornien har 55, Texas 34, New York 31, resten långt färre.

Det räcker för Obama att vinna aningen mer än hälften av rösterna i Kalifornien för att få alla 55 elektorsrösterna på sin sida. Så går det till i alla stater utom Nebraska och lilla Maine. Därför kan den som får flest folkröster men inte tillräckligt många elektorsröster förlora. Det drabbade Al Gore i valet mot George W Bush 2000.

Valet den 4 november gäller inte bara Vita huset, utan också direktval av kongressledamöter som svenskättade demokraten Zoe Lofgren från San José, delstatssenatorer som Elaine Alquist, kommunfullmäktige, lokala skolstyrelser och domare runt om Kalifornien.

ANDERS H PERS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons