Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både exportcenter och jobbcenter behövs

Annons

Hellre exportcenter än jobbcenter, skriver Kjell Strandberg i ett svar på min artikel av den 24 juni. Själv ser jag ingen motsättning, det behövs både insatser för att stödja företagens exportsatsningar och jobbcenter för att bryta arbetslösas bidragsberoende.

Kjell Strandberg skrev den 28 juni att "jobb kommer inte av sig själv, utan genom hårt arbete av entreprenörer, aldrig politiker eller byråkrater". Jag håller med helt och hållet. Själv skrev jag "Jobb skapas av företag och företagare, inte av politiker". Innebörden torde vara den samma.

Vi torde alltså vara eniga om att det inte är politiker som skapar nya jobb. Men detta betyder inte att politiken saknar betydelse. Tvärtom. Samma dag som Kjell Strandbergs artikel publicerades offentliggjordes en utredning gjord av statliga konjunkturinstitutet. Utredningen gällde konsekvenserna av att sänka skatten på hushållsnära tjänster för att göra dessa i dag ofta svarta jobb till vita. Konjunkturinstitutets försiktiga beräkning innebär att staten får in drygt 400 miljoner kronor per år mer i skatt om skattesänkningen på hushållsnära tjänster genomförs. Dessutom kommer ungefär 10 000 nya jobb att skapas varav kanske 140-150 i Västerås. Detta löser inte ensamt arbetslösheten på 8 procent, men en liten bit på vägen är det.

De nya skattemiljonerna de hushållsnära tjänsterna ger kan med fördel användas till insatser som stärker svenskt näringslivs konkurrenskraft, gärna exportcentra som Kjell Strandberg förordar. Men exemplet från hushållsnära tjänster kan också överföras till andra områden där sänkt skatt kan ge ökat aktivitet med ökade sysselsättning som följd. Och ökad sysselsättning är vad Sverige och Västerås behöver mer än någonsin.

Kjell Strandberg beskriver min idé med jobbcenter som ett hån mot människovärdet. Förmodligen drar han sina slutsatser utan att veta hur till exempel jobbcenter i Skärholmen har fungerat under ett antal år. Här har många som under åratal levt på försörjningsstöd fått en chans att bryta sitt bidragsberoende och få in en fot på arbetsmarknaden. Inte menar väl Kjell Strandberg att detta är ett hån mot människovärdet?

I förslaget till jobbcenter i Västerås är det tänkt att finansieringen skall ske genom att behovet av försörjningsstöd minskar och då kan dessa resurser föras över till jobbcenter. Och arbetsuppgifter saknas inte. Samma dag Kjell Strandbergs artikel var publicerad efterlystes på insändarsidan insatser för att städa i Västerås. Parkerna ser ibland allt annat än inbjudande ut. Våra gamla på servicehus och ålderdomshem får allt för sällan komma ut eller får hjälp med läsningen av morgontidningen. Äldre vill bo kvar i vanligt boende allt längre, men många måste få hjälp med praktiska saker. Och alla har inte anhöriga kvar i stan.

För mig är det självklart bättre att ungdomar eller utomlands födda kan ges en möjlighet till sysselsättning än att som nu tvingas leva på försörjningsstöd. Det är viktigt att bidragsberoendet bryts och sysselsättningen på jobbcenter kan bli första steget till ett riktigt jobb. Dessutom blir ett antal tjänster utförda som kommer att uppskattas av västeråsarna.

Bengt-Åke Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons