Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Israel kan bryta våldsspiralen

Annons

Mietek Grocher är en av de människor jag beundrar och respekterar. Det upplysningsarbete han outtröttligt utför bland nya generationer utifrån sina personliga erfarenheter av nazismens och judehatets ogärningar är något ovärderligt, särskilt som antisemitismen fortfarande är ett hot i vår kultur. Jag blev glad när han nyligen uppmärksammades med ett pris för sitt civilkurage.

Jag tänkte med tacksamhet på honom när jag för några dagar sedan befann mig i Buchenwald och betraktade resterna av nazismens barbari och i Wittenberg fick i min hand en bok om hur judar där behandlades mitt i det "kristna" Europa på 1930-talet. Om detta må oupphörligt berättas så att det inte sker igen.

En vecka tidigare gick jag på Jaffagatan i Jerusalem och kände in på bara huden människors skräck för självmordsbombare och attentat mot oskyldiga civila. Varje normal människa förstår att den israeliska staten har en plikt att skydda sina medborgare för sådant och vidta nödvändiga skyddsåtgärder. Om detta tror jag att vi är överens. Israel har en självklar rätt att få leva i fred inom gränser som det internationella samfundet kan garantera. Och vi har alla en plikt att kraftfullt fördöma självmordsbombarnas terroristiska våldsaktioner.

Men när det gäller att uppnå denna fred kan jag känna en stor förtvivlan.

Jag har varit på Västbanken och sett hur den israeliska försvarsmuren - som jag kan förstå att staten behöver som skydd - byggs långt inne på palestinskt område och inte på gränsen. Jag har sett hur den skär tvärs över palestinska bönders mark, hur olivodlingar skövlas, hus demoleras och livsmöjligheter skövlas utan ersättning. Jag har sett hur muren byggs runt bosättningar som ständigt nyuppförs långt inne på Västbanken och som inte företer några tecken på att utrymmas. Med denna utveckling skärs det palestinska området sönder till små uppsplittrade enklaver mellan vilka all kommunikation blir omöjlig på grund av nybyggda vägar som bara får användas av israeler.

FN noterar denna pågående expansion som går ut på att förbinda bosättarnas områden till allt större sammanhängande enheter. Det blir ingen palestinsk stat värd namnet att förhandla om fred med! Uppgivenhet och förtvivlan gror på dessa premisser som dessutom skapar ny och livskraftig grogrund för Hamas och andras våldspropaganda.

Skall en ny intifada undvikas måste Israel - som en stark demokrati - ta första steget mot en utrymning av de illegala bosättningarna. Bara Israel har kraften att bryta våldspiralen. Den palestinska administrationen är förkraftlös för detta.

Det är som en vän till Israel och det hårt prövade judiska folket jag tänker så. Och med en sorg över vad följderna kan bli om inte detta sker.

Claes-Bertil Ytterberg

PS. Hopp-kampanjens bojkott gäller inte israeliska produkter. Den gäller bara varor som produceras av bosättarna på olagligt ockuperad mark. DS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons