Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro Larsson (C): Tillåt mindre vårdcentraler

Annons
Hur få en fast läkarkontakt?Foto: VLT:s arkiv

Häromveckan meddelade Socialdemokraterna via socialminister Annika Strandhäll att alla skall erbjudas en fast läkarkontakt i primärvården. Den fasta läkarkontakten ska samordna all vård som rör den patienten och samtidigt ha ett helikopterperspektiv.

Det är glädjande att även Socialdemokraterna ser vikten av att fler får rätt till en fast läkarkontakt. Men varför lägga mer administration på läkarna i samma veva? Strandhäll och (S) framhäver nämligen att det är den fasta läkarens uppgift att sedan se till och följa upp eventuell vård på andra mottagningar eller sjukhus. Ett konstigt resonemang när läkarnas tid till patienten behöver öka.

Centerpartiet vill också se att fler får en fast läkarkontakt. Men när primärvården samtidigt saknar omkring 2 700 läkare måste reformen göras successivt och över tid. Med mer administration lockas knappast fler till yrket. Centerpartiets väg framåt ser därför ut så här.

Gör det för det första möjligt med mindre vårdcentraler och lista patienterna på läkare istället för vårdcentralen. Fler läkare ska kunna starta och driva en vårdcentral.

Fler läkare ska kunna starta och driva en vårdcentral.

Ett listningstak bör även införas för att läkarna inte ska få för många patienter på sitt bord. Då gör vi primärvården mer attraktiv som arbetsplats och mer tid frigörs till patienter som både får bättre kontinuitet och högre tillgänglighet.

För helhetsperspektivet har Centerpartiet och alliansen i Västmanland föreslagit en patientlots som stöd och hjälp i vårdkedjan. Det minskar administration och stöttar patienter som behöver vård från olika nivåer.

Från Centerpartiet ser vi behovet av ett nytt ledarskap för vården och nya arbetssätt som för primärvården framåt.

Barbro Larsson (C)

toppkandidat till landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons