Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn har rätt till trygghet

Annons

Nyhetsartiklar, ledare, krönikor, debattinlägg och insändare i tidningar samt motsvarande aktiviteter i radio och tv har länge haft flyktingbarn och särskilt utsatta vuxna i fokus.

Bland engagerade medmänniskor finns alla vi vanliga, skolkamrater, lärare, vänner, sjukvårdspersonal, författare, jurister, biskopar, präster och pastorer, troende människor från olika religioner, ateister och sökare, föräldralediga, lönearbetande och arbetslösa, pensionärer och barn.

Många av oss orkar snart inte längre. Nu råder ett så kompakt mörker att vi tillsammans med alla lidande från olika länder i världen behöver se en klar strimma ljus. Något att hoppas på.

Något som tyder på människovärde och människovärdighet.

"Reglerad invandring" kan inte vara den enda ledstjärnan i ett mänskligt samhälle.

Tänk att du kommer med ditt barnbarn, din mor, din bästa vän, någon annan du vill hjälpa eller dig själv helt enkelt till en akutmottagning där du får beskedet: Jo, visst finns det plats och personal i tjänst, men vi har tyvärr fyllt kvoten för i dag och hela nästa vecka!

Ungefär så är det beträffande asylärenden. Människor som lever med starka traumatiska problem och med stor fruktan tvingas in i än större lidande genom att inte bli trodda eller tagna på allvar.

Att 150 apatiska barn inte ska få stanna i Sverige (med hjälp av en särskild förordning) har många upprörts över. Precis så blir det förstås inte. Flera av dem kommer till sist att få stanna. Andra inte. Egentligen medger en välvillig tolkning av lagen troligen att vart och ett av dessa barn skulle kunna få stanna. Alla "i klump" vill socialdemokraterna och moderaterna av olika skäl undvika.

Tragiskt - framför allt för att det skulle kunnat avbryta visst lidande, ge möjlighet till att våra resurser användes på ett meningsfullare sätt, (att det dessutom skulle "spara" onödiga utgifter är också en viss poäng) och att rådrum skulle ges så att det skulle finnas resurser att i många fall hindra att flera barn hamnar i dessa tillstånd.

Utöver dessa (redan) apatiska barn finns många som gömmer sig i fruktan för vad som skulle hända i det land där de flesta redan har utsatts för allvarliga hot och övergrepp. Det är inte svårt att föreställa sig deras vånda och problem.

Vidare har vi flera som delar samma fruktan men lever öppet med ett eller flera avslag på asylansökningar.

Barn är inte framför allt framtid, utan viktiga här och nu. Barn har rätt till så mycket de kan få av hälsa, trygghet, lek, skola och respekt, här och nu, för att kunna växa upp till ansvarstagande vuxna.

Många, många av de här barnen skulle kunna vara en resurs i vårt samhälle om ett eller ett par tiotal år!

Vi väljer vad vi vill ge dem och oss själva för möjligheter till liv i värdighet med kärlek och respekt.

Det är glädjande att cirka 15 000 personer runt om i landet stöder ärkebiskopen i hans julbrev till regeringen. Dessa namnlistor med krav till regeringen att snarast lösa krisen i flyktingpolitiken på ett humant och värdigt sätt kommer snarast att överlämnas till minister Barbro Holmberg.

Den 13 mars börjar en ny och bredare kampanj för att återupprätta en human flyktingpolitik. Den leds av Sveriges Kristna Råd och sträcker sig över påskfirandet i alla kristna kyrkor.

Anita Helgesdotter

Michael Williams

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons