Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnahus borde finnas i Västerås

Annons

Det har i ett par artiklar i VLT den senaste tiden diskuterats behovet av ett barnahus i Västerås. Som länspolismästare började jag redan under våren planera för ett barnahus och den planeringen har nu kommit så långt att polismyndigheten tillsammans med företrädare för åklagarkammaren, länets kommuner, landsting och länsstyrelse bildat en arbetsgrupp för att utreda kostnader och förutsättningar för hur vi tillsammans ska kunna göra tillvaron lättare för utsatta barn och deras vårdnadshavare.

Ni undrar kanske varför polisen vill starta ett barnahus? Svaret är enkelt. Vi har under åren sett att behovet är stort och ökar.

Under långa tider har fokus varit riktat på att försöka se till att brottslingar inte fortsätter sin verksamhet och straffas. Samhället har också blivit allt bättre på att ta hand om offer för brott - i första hand kvinnor som utsätts för våld och hot från sina män och före detta män. Vi har idag kvinnohus och kvinnojourer, brottsofferjourer och i vår egen myndighet drog vi i början på året igång Stödcentrum för unga brottsoffer eftersom vi såg att ungdomar ofta faller mellan stolarna i brottsofferstödet.

Men det finns en stor grupp som glömts bort - barnen! Det är för barnens skull vi vill dra igång det här. Barn har också mänskliga rättigheter och vem är mer försvarslös och oskyldig än ett barn?

Det här är att slå in öppna dörrar för jag vet att de flesta håller med mig. Men vi måste få det att fungera i praktiken också. Och bättre hjälpa utsatta kvinnor och barn.

Barnahus är ingen helt ny företeelse. Det finns på några andra ställen i landet. Och borde också finnas i Västerås som trots allt är en av landets största kommuner.

Vi ligger också rätt i tiden. I regeringsalliansens nya budgetproposition betonas starkt skyddet av kvinnor och barn.

Många gånger är det säkert också lättare att vända sig till ett neutralt barnahus än till polisen,socialkontoret eller ungdomspsyk. Jag skulle vilja att det blev lika neutralt som att gå till tandläkaren.

Barnet behöver då inte berätta för lekkamrater och på dagis att de varit till polis eller socia-len utan bara att de träffat några tanter eller farbröder på stan. Och varken de eller deras mammor ska behöva gå till fyra-fem olika ställen för att träffa olika utredare utan träffa alla på samma plats och dag.

Dit har då en skicklig koordinator ringt in dem som kan tänkas vara aktuella - polis, åklagare, socialtjänstemän, barnpsykiater, barnläkare. Alla finns i egna rum och kan ta hand om barnet och kvinnan.

I min vision ser jag också ett Barnahus för hela länet. Jag tror att det ofta kan vara lättare att åka hemifrån och prata om sina problem. I små kommuner och samhällen är man mer utsatt och rykten sprider sig snabbt. Där kanske man drar sig för att uppsöka polis eller socialen.

Dessutom är det en kostnadsfråga. Varje enskild kommun har säkert inte råd med ett eget barnahus. Men tillsammans har vi det och kan utnyttja våra gemensamma erfarenheter och resurser och därmed bli effektivare och ge bättre hjälp. Samhället saknar nämligen inte resurser. Men vi har svårt att samordna dem.

Till sist en annan viktig anledning till att vi vill inrätta ett barnahus. Vi ser i vårt arbete att många av dem som passerar revy i polishuset - både när det gäller grova och mindre grova brott - har haft en trasslig barndom, ibland fylld med misshandel och andra övergrepp.

Barn och unga som drabbas av brott - och det gäller förresten även vuxna - begår tyvärr ofta också brott senare, ibland kanske för att man tror det är rätt eftersom pappa eller mamma gjort likadant. Eller en ''hämnd'' för uteblivet stöd. Ingen brydde sig ju!

Om vi ska få stopp på brotts- och våldsspiralen i samhället måste vi börja när människan är som mest påverkbar - barn och ungdomar. Ibland är det för sent att vänta tills de är 15-16 år. Då är skadan redan skedd. Ju tidigare desto bättre och effekten blir större.

Därför. När det gäller kostnaderna för barnahuset, som inte behöver bli så stora då resurserna redan finns om än på skilda håll, så betänk också kostnaderna för att ta hand om och vårda missbrukare, anstaltsvård och kostnaderna för de brott som begås.

Jag skulle tro att varje insatt krona i ett barnahus ger mångdubbelt i vinst och i förlängningen ett mänskligare och tryggare samhälle både för de utsatta och oss andra.

Ann-Marie Orler

Jag skulle tro att varje insatt krona i ett barnahus ger mångdubbelt i vinst och i förlängningen ett mänskligare och tryggare samhälle både för de utsatta och oss, skriver , länspolismästare i Västmanlands län.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons