Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamiljerna förlorar om centern får bestämma

Annons

Centern har haft stämma i Stockholm under parollen "Vi går mot mauderna tider". En fyndig formulering kan tyckas, men synar man innehållet i centerns budskap inom familjepolitiken blir man förskräckt. Här gillras fullt medvetet en kvinnofälla. Centern går bland annat till hårt angrepp på maxtaxan i förskolan. Den ska bort om centern får bestämma i den borgerliga alliansen.

När centerns styrelse för en tid sedan offentliggjorde förslaget om att avskaffa maxtaxan hade moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna en mycket försiktig kommentar, där man sade att man inte stödde centerns förslag. Vi måste dock komma ihåg att de nämnda partierna var mycket aktiva motståndare till maxtaxan när den infördes och kritiserade den också i Västerås kommunfullmäktige.

Så vad har barnfamiljerna att vänta om vi olyckligtvis skulle få en borgerlig majoritet i riksdagen? Maxtaxan har gett barnfamiljerna i Västerås cirka 50 miljoner kronor mer att röra sig med, varje år sedan 2002. Fram till nu år 2005 har Västerås barnfamiljer således tillförts 200 miljoner kronor genom maxtaxan.

Tydligen väljer centern att hellre lägga pengarna på ett vårdnadsbidrag av något slag. Detta är enligt vår mening en förlegad familjepolitik. Det är inte illa bara för jämställdheten. Många barn går också miste om förskolans värdefulla pedagogiska arbete.

Vi anser att förskolan i första hand är till för barnen. Redan när maxtaxan infördes såg vi reformen som ett viktigt steg framåt mot en avgiftsfri, likvärdig förskola för alla barn. Förskolan i Västerås har i hög grad föräldrarnas förtroende. Det syns inte minst i att den efterfrågas av nästan alla barnfamiljer. Vi uppfattar också att det finns ett brett stöd för maxtaxan bland Västerås barnfamiljer.

Genom maxtaxan har barnfamiljerna fått en större valfrihet att lägga upp familje- och arbetsliv som det passar familjens behov. Taxan har också gett många föräldrar bättre ekonomiska möjligheter att vara mera tillsammans med sina barn.

Centerns starkt negativa syn på maxtaxan i förskolan oroar oss, sett ur barnfamiljernas perspektiv. Vad har centern att säga Västerås barnfamiljer, när man är beredd att ta ifrån dem de 50 miljoner kronorna årligen som maxtaxan ger? Ska familjeekonomin få styra barns möjligheter att få vara i förskolan?

Vi känner även oro ur jämställdhetsynpunkt. Oavsett hur centerns vårdnadsbidrag konstrueras riskerar det att ta kvinnorna från arbetsmarknaden och in i hemmet. Könsrollerna ser ju dessvärre fortfarande ut så, att kvinnor i högre grad tar hand om det privata. Moderna tider i familjepolitiken - ja, inte är det något vi kan vänta oss av centerpartiet. Tvärtom!

Britt Sandström

Per Lithammer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons