Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamiljernas väl går före skattesänkning

Annons

Det går bra för Sverige och Västerås just nu. En mycket stark tillväxt och god konjunktur med mycket hög tillväxt gör att näringslivet går bra och att arbetslösheten sjunker. Västerås stad har en urstark ekonomi som gjort det möjligt med stora satsningar inom exempelvis förskolan, skolan, och omsorgen om äldre och funktionshindrade. Det har gjorts samtidigt som vi satsat på att ta fram en ny fotbollsarena, en fullstor bandyhall och ett äventyrsbad.

Som socialdemokrater är vi stolta över Västerås. Men vi är inte nöjda. Stora utmaningar väntar framför oss.

Många familjer med låga inkomster känner en oro för om pengarna ska räcka. Andra oroas för om barnen ska få växa upp i trygghet. Det finns även en oro för om våra äldre ska bli väl omhändertagna när de behöver det.

Nu när det går bra för Västerås vill vi använda våra gemensamma resurser till dem som behöver det bäst. Därför satsar vi på förbättringar hellre än att genomföra näst intill obetydliga sänkningar av kommunalskatten. I vårt lokala valmanifest för Västerås finns det flera exempel på vad vi vill arbeta med under den kommande mandatperioden fram till år 2010.

Det gäller exempelvis förbättringar för familjer med låga inkomster, bättre bemanning i fritidshemmen, ökade resurser till barn i behov av särskilt stöd, nya servicehus och en satsning på att minska vårt oljeberoende.

Vår politik handlar om solidaritet och trygghet. Vårt valmanifest har därför en tydlig fördelningspolitisk profil med inriktning mot dem som behöver det allra bäst.

Vi går som exempel till val på att sänka förskolans maxtaxa rejält för familjer med låga inkomster. Detta genomförs genom en successiv höjning av den undre gränsen med målet att föräldrarna ska börja betala förskole- eller fritidshemsavgift från och med en hushållsinkomst på 18 001 kronor per månad mot dagens 12 001 kronor.

Vårt förslag ger tusenlappar per år till dessa barnfamiljer. Västeråsalliansens idé om en liten skattesänkning på 5 öre ger däremot bara omkring en hundring om året eller ännu mindre till barnfamiljerna med låga inkomster.

I det nationella valmanifestet utlovas att socialdemokraterna även ska arbeta för att sänka högsta avgiften för maxtaxan i förskolan med 300 kronor från 1260 till 960 kronor och för fritidshem sänks högsta avgiften med 340 kronor från 840 till 500 kronor.

Barnbidraget är viktigt för nästan alla barnfamiljer. Därför lovar vi även att de barnfamiljer som får försörjningsstöd ska få del av en höjningen när riksdagen beslutar om en höjning av barnbidraget.

Vår vision är ett Västerås med solidaritet och sammanhållning. Västerås blir både starkare och tryggare om alla är med. Det handlar om solidaritet och trygghet, men även om rättvisa och frihet. Det är klassiska och mäktiga begrepp som ständigt utmanas och där kampen om gemensamma förbättringar hela tiden måste tas.

Valet söndagen den 17 september handlar väldigt mycket om vilka värderingar vi vill ha i vårt samhälle. Vi vill inte att någon ska lämnas efter. Alla ska med, så enkelt är det!

Anna Grön

Ulla Persson

Vår vision är ett Västerås med solidaritet och sammanhållning. Västerås blir både starkare och tryggare om alla är med, skriver Anna Grön, ordförande för socialdemokraterna i Västerås, och Ulla Persson, kommunalråd (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons