Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorska: Dags att göra något radikalt åt löneutvecklingen

Annons

Att barnmorskor, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker runt om i landet strejkar har vid det här laget berört många människor. Att patienter och anhöriga kommer i kläm är ett tråkigt men oundvikligt faktum. Trots detta har Vårdförbundets medlemmar hela tiden haft ett starkt stöd från allmänheten och vi vill tacka för det.

Många har skrivit och debatterat. Statistik har presenterats. Statistik som de flesta av oss barnmorskor, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker inte alls känner igen oss i. Statistik som berättar att Vårdförbundets yrkesgrupper haft den bästa löneutvecklingen av alla de senaste åren. Statistik som berättar om medellöner som de flesta av oss inte uppnått trots att vi arbetat både 20 och 30 år.

Att ersättning som ges för arbete på kvällar, helger och nätter ofta är medräknad i lönestatistiken gör denna vilseledande. Det är viktigt att skilja på medellön och medelgrundlön. Jämförelser utifrån grundlön ger en mer rättvis bild.

Att barnmorskor tillsammans med team på förlossningsavdelningen ansvarar för förlossningar är allmänt känt. Att många fler ibland involveras i vården tänker man inte alltid på.

Team på operation, narkos, intensivvårds- samt nyföddhetsavdelning finns med vid kejsarsnitt eller omhändertagande av ett för tidigt fött eller sjukt barn. Ambulanssjuksköterskor får ibland sköta förlossningar vid vägkanten. Biomedicinska analytiker kan snabbt ordna fram blod till en kvinna som blöder efter förlossningen.

Många i ovan nämnda team tillhör Vårdförbundets yrkesgrupper. Resultatet av en rundfrågning bland kollegor en alldeles

vanlig natt på Centrallasarettet i Västerås

talar sitt tydliga språk - löneutvecklingen är obetydlig.

Med enkel matematik kan man räkna ut att ovanstående personer i genomsnitt har drygt 3,8 års högskoleutbildning, en grundlön på 23260 kronor i månaden och 13,5 år i yrket. De här personerna är några av de som är ansvariga för att ditt barn kommer till världen på ett tryggt och säkert sätt.

Sverige är ett av de länder i världen som har lägst mödra- och barnadödlighet liksom sjuklighet för mamma och barn i samband med graviditet, förlossning och nyföddhetsperiod. Den som tycker att detta är självklart bör ta sig en titt ut i världen eller föreställa sig hur det såg ut i Sverige för 100 år sedan och inse att det inte är något att ta för givet. Barnmorskans arbete har, bland en mängd andra faktorer, haft betydelse.

Den svenska barnmorskan uppmärksammas och ses som en förebild på många håll i världen då hennes/hans självständiga ansvar för den normala graviditeten och förlossningen är unik.

Barnmorskor är tillsammans med sjuksköterskor och biomedicinska analytiker nyckelpersoner i svensk vård. I Landstinget Västmanland tjänar de med lång erfarenhet marginellt mer än nyutbildade. Utanför landstingsvärlden är skillnaderna än mer uppseendeväckande och inte till de landstingsanställdas fördel.

Då skattemedel finansierar även kommunal och privat verksamhet är löneskillnaderna orimliga. Som exempel kan nämnas att privat anställda barnmorskor med 2-3 års yrkeserfarenhet kan ha en grundlön som är 2000-3000 kronor högre än vad landstingsanställda barnmorskor med 10-20 års yrkeserfarenhet har.

Att vinster i vissa privata vårdbolag så småningom hamnar i skatteparadis är en helt annan historia, dock inte oväsentlig i sammanhanget då den väcker frågan om hur de svenska skattebetalarnas pengar egentligen används.

Värdesätt erfarenhet och specialistutbildning på ett tydligare sätt. Att höja ingångslönen för Vårdförbundets medlemmar räcker inte, det är hög tid att göra något radikalt åt löneutvecklingen.

Anna Mosslind

legitimerad barnmorska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons