Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorska: Vårdförbundets yrkesgrupper tar sitt ansvar

Annons

Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, uttalar sig numera nästan dagligen i massmedierna och med en imponerande envishet upprepar hon att Vårdförbundets yrkesgrupper haft en oerhört bra löneutveckling sedan 1995. Varken jag eller mina kollegor i Landstinget Västmanland känner igen oss i hennes beskrivning.

Vad gäller löneutvecklingen så är variationerna stora. I vissa landsting har barnmorskors, sjuksköterskors och biomedicinska analytikers löner höjts mer än genomsnittet de senaste åren. Landstinget Västmanland kan dessvärre inte räkna sig till dessa, i jämförelse närmar vi oss botten i löneligan.

Gardner Sundström uppmanar Vårdförbundet och dess yrkesgrupper att ta sitt ansvar och inte begära det orimliga. Vårdförbundets yrkesgrupper tar sitt ansvar, dygnet runt, varje dag, hela året om, arbetar barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker på sjukhus, på jourcentraler, i ambulanser, i nattpatruller och på äldreboenden.

Listan kan göras lång. Vi har en nyckelroll i den svenska hälso- och sjukvården och vi begär inte det orimliga: vi begär en rättvis lön.

När ska Gardner Sundström och SKL ta sitt ansvar? Kan de verkligen på fullaste allvar tycka att den situation som nu råder är rättvis?

Kan ens en mycket hårdför förhandlare på SKL tycka att det är rimligt att:

En undersköterska som utbildar sig till sjuksköterska efter sin utbildning

tjänar 2000 kronor mindre än vad hon eller han gjorde som undersköterska?

En sjuksköterska som utbildar sig till barnmorska får gå ner i lön efter sin

vidareutbildning?

En barnmorska med 4,5 års högskoleutbildning med eget ansvar för den normala graviditeten och förlossningen i vissa fall tjänar mindre än en barnsköterska?

Specialistläkare ofta tjänar mer än dubbelt så mycket som barnmorskor och specialistutbildade sjuksköterskor?

Enligt Socialstyrelsens Lägesrapport för Hälso- och sjukvård 2007, finns tydliga tecken på att Sverige i flera viktiga hänseenden halkar efter i internationella jämförelser. Hur ser SKL på denna utveckling?

Varifrån togs pengar till välförtjänta löneökningar för Kommunals medlemsgrupper?

Hur ser SKL på jämställdhetsfrågan? Tycker SKL att högskoleutbildade kvinnodominerade yrkesgrupper i offentlig sektor ska ligga långt efter män med motsvarande lång utbildning som jobbar i privat regi?

Anna Mosslind

legitimerad barnmorska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons