Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorskors ohållbara villkor

I dag den 5 maj firas internationella barnmorskedagen. Tack vare välutbildade barnmorskor har Sverige världens lägsta barnadödlighet.

Annons

Vi har en unik mödravård, en säker förlossningsvård och svenska ungdomar har tillgång till ett väl utbyggt nät av ungdomsmottagningar. Runt om i landet sluter sig barnmorskor samman i Barnmorskeupproret för att försöka påverka politiska beslut i syfte förbättra och utveckla vården och sina ohållbara arbetsvillkor under parollen ”Barnmorskor kräver förutsättningar för trygg och säker vård”.

Upproret vill säkerställa att god vård kan ges till invånarna och därför kräver de hållbara arbetsvillkor. Det är livsavgörande för befolkningen!

Barnmorskans arbete inkluderar både hälsofrämjande, vårdande och behandlande åtgärder, ofta i samverkan med andra professioner inom och utanför vården. För att arbeta som barnmorska krävs först en treårig sjuksköterskeutbildning, därefter ytterligare 1,5 års högskoleutbildning som ger en legitimation till barnmorska.

Barnmorskan har tillträde till forskarstudier och i dag finns nära 100 barnmorskor som har avlagt doktorsexamen. Barnmorskans kunskapsområde sträcker sig från den unga kvinnan till den äldre kvinnan.

Barnmorskan är garanten för säker vård bland annat i samband med graviditet och förlossning. Barnmorskors kunskap har genom åren förändrat vården.

Tidigare droppades lapis i det nyfödda barnets ögon i syfte att undvika eventuell gonorrésmitta. Behandlingen var mycket obehaglig för barnet.

Sedan början av 1980-talet har man slutat med behandlingen i Sverige tack vare forskning inom barnmorskans område. Barnmorskor fortsätter att utveckla vården till exempel när det gäller medicinsk abort.

När den nuvarande abortlagstiftningen skrevs fanns dock inte den medicinska abortmetoden tillgänglig. Inom detta område har barnmorskan i dagsläget kompetens som inte nyttjas fullt ut.

Vårdförbundet är barnmorskornas fackliga organisation. För vårdgivarna är det viktigt att tillsammans med barnmorskorna och Vårdförbundet skapa bra förutsättningar för barnmorskor att utöva sitt yrke fullt ut och under hållbara arbetsvillkor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons