Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnomsorgsköer åter ett problem i Västerås

Annons

Från och till är det långa köer till barnomsorgen i Västerås. De längsta köerna fanns i slutet på 1980-talet då man till och med kunde behöva vänta upp till ett år för att få en plats. Det var också då det enbart fanns kommunal barnomsorg i Västerås. Sedan startade alla alternativ som har gjort att det finns en mångfald av daghem.

Det var också under denna tid som det blev kortare väntan på en daghemsplats och sedan dess har de riktigt långa köerna inte återkommit. De första föräldrakooperativen fick efter många om och men godkänt av den dåvarande socialdemokratiska majoriteten, men efter maktskiftet 1992 satte verksamheten fart och den alternativa barnomsorgen växte i omfattning.

Det är bra för Västerås att vi har alternativa utförare inom barnomsorgen. Tyvärr har vi dock inte fler dagbarnvårdare, vare sig i alternativ regi eller kommunal, eftersom de nedvärderats av socialdemokratin och vänstern och de som önskar får inte starta eget.

Efterfrågan ökar för varje år. Fler vill ha plats och den politiska majoriteten vill att alla barn skall vara på dagis från ett års ålder och framåt. Att den politiska majoriteten vill att alla skall vara i barnomsorgen leder till att de som verkligen behöver en plats inte kan få det.

Föräldrar som skall börja arbeta får vänta eftersom alla som en gång har fått en plats finns kvar, även om föräldrarna har blivit arbetslösa eller att en är hemma med ett nytt syskon. Lediga platser blir det nästan bara i augusti då femåringarna börjar i förskoleklass.

Det är dags att vända på begreppen och vara tydliga. Att vara på daghem från ett års ålder är inte ett behov från barnens sida. Det är föräldrar som behöver barnomsorgen för att kunna kombinera föräldraskap med att kunna arbeta.

Alla barn behöver inte generellt sett barnomsorg 25 timmar i veckan. Vi har vid ett flertal tillfällen föreslagit att det i stället skall var de 15 timmar som riksdagens beslut ålägger kommunerna att erbjuda. Det skulle på så sätt bli fler lediga platser under året för de barn vars föräldrar arbetar eller studerar. Det skulle också vara ett tydligt besked att föräldrar är viktigast för sina barn och att det är något positivt att vara hemma med sina barn. Både för föräldrarna och barnet.

Förskolan/familjedaghemmen måste hålla en hög kvalitet. Det ställs allt högre krav på förskolan eftersom många föräldrar arbetar heltid och det blir långa dagar för barnen. Långa dagar ställer också extra krav på verksamheten att kunna vara en lugn miljö med inte alltför stora barngrupper.

Elisabeth Unell, m

Agneta Berliner, fp

Solveig Nygren, kd

Vicki Skure-Eriksson, c

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons