Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtägare - än är faran inte över!

Annons

För något år sedan debatterade jag senast på denna sidan med Ulla Persson om kostnaderna för flytten av båtuppläggningen i Mälarparken. Inga kalkyler fanns då för kostnader för att anlägga nya båtplatser och båtuppläggningsplatser. Än mindre för vad sanering och muddring av den så kallade Skitviken kostar.

Tanken var då att båtägarna skulle bidra till flyttkostnader och nyinvesteringar i form av höjda avgifter. Nivån var tänkt att bli bland de högsta i landet. Mot detta protesterade vi i folkpartiet.

Det finns fortfarande inga mer exakta kostnadsberäkningar för bland annat muddringen. Av finansieringen är det klart att det delvis kommunala bolaget som skall exploatera området kring Mälarparken och Notudden, skall betala cirka 30 miljoner kronor. Övriga kostnader, någonstans mellan 50 och 100 miljoner kronor, måste betalas antingen med skattepengar eller via avgifter från båtägarna.

Inga konkreta besked finns om hur stor insatsen av skattepengar blir. Ändå meddelar socialdemokraterna, och VLT sväljer okritiskt bytet, att inga avgiftshöjningar skall ske före 2009. Varför gör man på detta viset?

Självfallet beroende på att det är val nu i höst.

De styrandes besked innebär inte att höjningar av båtavgifterna kan uteslutas. Jag bygger detta antagande på följande exempel ur verkligheten. Socialdemokraterna lovade inför valet 2002 att fjärrvärmetaxorna skulle hållas oförändrade. Vad hände direkt efter valet. Taxorna höjdes. Nu sänks taxorna igen så lämpligt inför valet 2006.

Båtägare, faran är således inte över. Det finns bara två vägar till en långsiktigt avgiftspolitik ut-gående från självkostnadsprin-cipen. Den ena är ett starkt folkparti i stadshuset efter valet 2006, vilket borgar för att flyttkostnaderna inte skall bäras av båtägarna. Den andra är att båtägarna själva utan kommunal inblandning sköter båtuppläggningsplatserna och själva bestämmer sina kostnader.

Göran Landerdahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons