Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre att sälja marken på Centrala Mälarstranden

Annons

Britt Sandström(s) svarar den 25 oktober på vår debattartikel bland annat med att "Frågan om exploateringsbolaget och exploateringen av Centrala Mälarstranden är en av den här mandat-periodens viktigaste frågor". Det kan och skall inte vara den viktigaste frågan för en kommunalpolitiker att bilda hel- eller delägda kommunala bolag. Vi moderater ser många andra frågor som är av betydligt större vikt för västeråsarna, som att stärka kvaliteten i förskolan och grundskolan. Vi har redan tidigare lyft frågan om att marken behöver undersökas närmare för att ta reda på vilka föroreningar som finns. Det var då inte möjligt enligt socialdemokraterna, men nu görs undersökningen i det nya bolaget, som också finansieras av Västerås stad.

Det är osäkert om Västerås stad på detta sätt får kringgå lagen om offentlig upphandling. Det är också en begränsning av möjligheterna till förändringar i detaljplansprocessen, eftersom förutsättningen i avtalet är att ett visst antal bostäder kan byggas. Ytterligare en förutsättning är att Västerås stad löser sin tvist om förköpsrätten på kvarteret Förseglet (det kan te sig märkligt att först kräva att kommunen utövar sin förköpsrätt för att sedan sälja det till ett minoritetsägt bolag).

Britt Sandström (s) motiverar bildandet av ett bolag med att Västerås stad inte har kompetensen och att man vill bygga hyresrätter och minimera risken. Samtidigt passar hon på att ge alla som agerar på byggmarknaden en släng av sleven "I stället vill moderaterna sälja bort marken till spekulanter, som sedan kan göra egna vinster när de exploaterar eller vidaresäljer marken."

På Lillåudden i Västerås har vi nya bostadsrätter och hyresrätter. Det är flera aktörer på byggmarknaden som tillsammans har gjort detta möjligt utan kommunens inblandning. Kan det ordnas på Lillåudden kan det också ordnas på Centrala Mälarstranden. Vi vet att flera aktörer i Västerås är intresserade av att utveckla Centrala Mälarstranden, både de som är med i det beslutade exploateringsbolaget och andra aktörer i Västerås. Att sälja marken i etapper hade varit det enda raka och rättvisa.

Elisabeth Unell

Annas Hård af Segerstad

Olle Bröms

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons