Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre balans i vardagen för föräldrar

Annons

I går var det mors dag, en högtidsdag som vi i Sverige har firat sedan 1919. Enligt initiativtagaren, Cecilia Bååth-Holmberg, skulle dagen firas korrekt genom att flaggan hissades på hemmets flaggstång, barnen skulle hälsa mor med sång och bjuda på gott kaffe och bröd. Barnen skulle bädda, sopa, laga mat och diska och befria mamma från allt hushållsarbete. På eftermiddagen eller aftonen skulle det hållas en liten högtidlighet där även far i huset skulle medverka.

Instruktionen känns måhända en smula ålderdomlig. Mycket har hänt sedan den skrevs. Familjelivet har förändrats radikalt. Men föräldraskapet har inte blivit mindre viktigt. Mammor är lika viktiga nu som då och förtjänar en egen arbetsfri dag. Därför firar vi mors dag.

En av de saker som har förändrats är att betydligt fler barn i dag lever tillsammans med en ensamstående förälder, de allra flesta med sina mammor. Föräldraskapets ansvar är särskilt kännbara för den som är ensamstående förälder. Ensamstående mödrar är därför väl förtjänta av extra uppmärksamhet en dag som denna.

För oss är familjepolitiken en hjärtefråga. En bra familjepolitik ska skapa goda förutsättningar för föräldrar att ta hand om sina barn, vare sig man är ensamstående eller sammanboende. Omvårdnaden om barnen kräver tid, något som står högst på många föräldrars önske-lista. Men en bra familje-politik måste också skapa möjligheter till ekonomisk självständighet, det vill säga eget förvärvsarbete.

Bättre möjligheter till balans i vardagen för föräldrar, i synnerhet för ensamstående mödrar, är en av familjepolitikens viktigaste uppgifter. Vi vill därför införa 300 barn-dagar à 200 kronor för varje barn som fyllt ett år.

Dessa ska kunna användas efter föräldraförsäkringen. Föräldrar som önskar minska sin arbetstid ska kunna kompensera in-komstbortfallet med barndagar. Vi föreslår även fördubblat och beskattat barnbidrag, vilket främst gynnar hushåll med låga inkomster, samt kommunala vårdnadsbidrag som skapar valfrihet och rättvisa i barnomsorgen.

Det sociala nätverket kring familjen måste också stödjas. För den som inte har släktingar eller något annat nätverk är samhällets stöd oerhört viktigt. Jourhavande dagmamma/pappa eller barnvakt kan vara exempel på lösningar, men också nätverksgrupper i bostadsområdet. Regering och riksdag måste se till att avlägsna de hinder som motverkar framväxten av privata och ideella alternativ som underlättar vardagen för ensamstående och skapar trygghet för barnen.

Kristdemokraterna har alltid verkat för en politik som ökar möjligheterna för föräldrar att hålla ihop och det kommer vi att fortsätta med. Men vår politik fungerar även om drömmen om den hela familjen går i kras.

Torsten Lindström

Göran Hägglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons