Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre kvalitet med vinst i verksamheten

Annons

Vänsterpartiet vill nu stoppa all verksamhet i offentlig verksamhet som ger ett positivt resultat, som vi brukar kalla för vinst.

Motsatsen till vinst är förlust. Lite raljerande skulle man därför kunna påstå att vänsterpartiet endast vill bedriva verksamhet som ger förlust.

Marxistisk värdeteori innebär att en vara eller tjänst enbart får sitt värde genom den arbetskraft som lagts ner på den.

Vinsten eller profiten är det onda i det kapitalistiska systemet som suger ut arbetarklassen. Detta resonemang innebär till exempel att alla naturresurser ska vara tillgängliga kostnadsfritt så länge de inte bearbetas.

Detta har fått fasansfulla konsekvenser i kommunistiskt styrda länder med ofattbart slöseri med resurser och naturtillgångar och som också lett till en omfattande miljöförstörning.

Vinstdrivande verksamhet leder däremot till resurshushållning och kvalitet. Vinsten är således inte ett problem utan en förutsättning för ökat välstånd.

Vad det egentligen handlar om är vilka krav som samhället eller upphandlaren skall ställa på de företag eller organisationer som vill bedriva offentlig verksamhet.

Den enklaste lösningen vore att endast offentligt styrda verksamheter får bedriva vård, skola och omsorg. Men då avsäger vi oss de rationaliseringsvinster som uppkommer när verksamheter utsätts för konkurrens.

För en privat företagare är det ju en fantastisk möjlighet att bedriva en verksamhet där intäkterna redan är garanterade ifrån början. Det vore konstigt om inte en uppsjö av lycksökare och så kallade riskkapitalister samlar sig kring denna sockerbit.

Samhället måste därför sovra ordentligt och ställa mycket hårda krav under upphandlingen på kvalitet, uthållighet och långsiktighet.

Det är fullständigt naivt att lämna fältet öppet för vem som helst att bedriva offentlig verksamhet.

Brist i upphandlingskompetens och oförmåga hos politikerna att ställa upp villkor och att sedan följa upp är de bidragande orsakerna till de avvarter som media har fyllt löpsedlarna med den senaste tiden. Skickligt utförda upphandlingar skulle tvärtom ha både lyft verksamheterna och höjt kvaliteten till lägre kostnader.

Innan man sätter igång att privatisera offentlig verksamhet måste detta föregås av en omfattande planering och kompetensutveckling samt ett noga genomtänkt regelverk.

Några ”Quick Fix ” finns inte.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons