Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre med borgerlig skolpeng?

Annons

Ingegerd Undvall, lärare vid S:t Ilians skola, skrev här om dagen att Västerås blivit en segregerad stad. Och visst kan vi se en tydlig segregation i att många människor med utländsk bakgrund samlats i vissa stadsdelar - ja, även vissa kvarter - där det finns allt färre med svensk bakgrund.

Å andra sidan kan vi också se att det finns stadsdelar och kvarter med så gott som enbart välutbildade, högavlönade och välmående svenskar där det knappast finns en enda människa med utländsk bakgrund.

Orsak och verkan till att segregationen - avståndet mellan människor - har växt är både komplex och sammansatt. Det finns inga enkla snabba lösningar. I så fall hade problemet redan varit löst.

Inom skolan har vi socialdemokrater strävat efter att fördela resurserna efter behov. Barn är olika och har vitt skilda förutsättningar. Trots borgerligt motstånd har vi också ökat de riktade resurserna till de förskolor, skolor och elever som har det tuffast. S:t Ilians skola är en av dessa skolor. Tror Ingegerd Undvall att S:t Ilians skola skulle få större resurser med en borgerlig skolpeng som är precis lika för alla elever?

IDA-projektet är ett exempel på hur vi vill arbeta med riktade insatser för att stötta tio förskolor och skolor att nå ökad måluppfyllelse. IDA står för integration, delaktighet och arbete och riktar sig förutom till förskolor och skolor, också till barnens familjer. I ett nationellt perspektiv är IDA ett unikt projekt. Vad jag vet har ingen annan kommun gått in med kommunala medel till något liknande projekt. Redan under hösten 2006 kommer 40-50 resurspersoner att vara på plats. Kostnaden över tre år blir cirka 70 miljoner kronor.

Samtidigt upplever jag att den borgerliga Västeråsalliansen, särskilt moderaterna, känt tveksamhet inför IDA-projektet. Tror Ingegerd Undvall att barnen på S:t Ilian får det bättre om Västeråsalliansen inte fullföljer IDA-projektet efter en valseger?

När det gäller bostäder vill vi arbeta mera med blandade upplåtelseformer i mindre kvarter. Vi vill ha en hög andel hyresrätter i nyproduktionen, även i attraktiva lägen, eftersom hyresrätten är av nycklarna till minskad segregation. Tror du, Ingegerd Undvall, att de borgerligas planer på utförsäljning av Bostads AB Mimer och ombildning av hyresrätter i attraktiva lägen bidrar till minskad segregation?

Som föräldrarna mår, så mår också barnen. Vi vet att många familjer i områden med hög andel med utländsk bakgrund inte mår så bra. Tror Ingegerd Undvall att de kommer att må så mycket bättre om de borgerliga får sänka a-kassan och försämra sjukersättningen?

S:t Ilians skola hör till de skolor i staden som fått många miljoner i extra resurser. Det är inte min uppgift att bestämma om hur skolorna ska använda sina resurser. Det ansvaret måste professionen ta. Jag anser att politiker som jag själv inte ska peta i detaljer i skolan. Däremot vidhåller jag bestämt att man inte kan straffa bort den otrygghet som många barn kan känna. Men skolan behöver hjälp med att klara de problem som ofta kan hänföras till orsaker som ligger utanför skolans väggar.

Det är därför som IDA-projektet är så viktigt. Men för att det ska lyckas krävs givetvis tydliga skolledare och engagerade lärare. Ingegerd Undvall är en av de sistnämnda.

Britt Sandström

Tror Ingegerd Undvall att S:t Ilians skola skulle få större resurser med en borgerlig skolpeng som är precis lika för alla elever? undrar kommunalrådet Britt Sandström (s), Västerås. Artikeln är en replik på Ingegerd Undvalls debattinlägg den 1 september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons