Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre poliser med högskoleutbildning

Annons

7 av 10 poliser i Västmanland som har gått den nya polisutbildningen anser att polisutbildningen bara delvis eller inte alls förberedde dem på yrket som polis. Det visar en färsk undersökning som Exquiro Market Research har genomfört för Polisförbundets räkning.

Framför allt efterlyser poliserna fler praktiska moment, en mer verklighetsanknuten utbildning och en förlängd aspirantutbildning. Flera poliser upplever också att aspirantutbildningen stressas igenom och att man bara får en fiktiv bild av det polisiära yrket.

Polisutbildningen är inte bara en angelägenhet för Sveriges poliser. En väl fungerande utbildning är en avgörande faktor om svensk polis ska ha en verklig möjlighet att skapa trygghet på gator och torg.

Polisförbundet har därför i vårt yrkespolitiska program, som antogs av vårt högsta beslutande organ, Representant 2005, föreslagit att polisutbildningen ska förlängas med en termin från dagens 2,5 år till 3 år och dessutom bli en högskoleutbildning.

Den extra terminen skulle kunna fyllas med praktiska moment, och då under praktik ute på polismyndigheterna.

Det är dock viktigt att även den teoretiska biten ses över. Samhället förändras i en allt snabbare takt, vilket i sin tur innebär att kraven på polisyrket ökar. Varje enskild polis måste ha en kompetens som är långt bredare än tidigare. Bara det att Sverige gått med i EU ställer nya krav samtidigt som poliserna måste lära sig mer om hanteringen av psykisk sjuka, mänskliga rättigheter och lagstiftning.

Vi kom ett steg närmare en högskoleutbildning när regeringen nyligen tillsatte en utredning om den framtida polisutbildningen. Det är ett bra. Men det är långt ifrån självklart att utbildningen blir 3-årig. Det finns politiker som snarare vill korta ned utbildningen.

Polisförbundet anser dock att vinsterna med att låta utbildningen bli en högskoleutbildning på tre år gynnar både medborgare och poliserna.

Med en 3-årig högskoleutbildning blir det på sikt möjligt för poliser att forska om polisyrket. På så vis tas den tysta kunskapen tillvara. Forskningen kan sedan användas i polisverksamhetens utveckling.

Traditionellt sett är det fler kvinnor som söker till högskoleutbildningar. Detta skulle förhoppningsvis leda till att fler kvinnor söker sig till polisyrket.

Med en högskoleutbildning i bagaget skapas en stoltare poliskår. En polis som känner sig trygg med sina kunskaper gör ett bättre arbete, vilket i sin tur leder till en effektivare poliskår.

Roy Cederbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons