Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre tåga i Jönköping än Västerås i högskolefrågan!

Annons

De socialdemokratiska riksdags- och kommunpolitikerna i Västerås verkar ha drabbats av politiskt autism och hukar sig i slagskuggan från statsminister Göran Perssons beställning att göra Mälardalens högskola till en del av hans eget universitet - det i Örebro.

Det finns dock andra städer som visar bättre tåga i frågorna kring strukturomvandlingen inom högskoleområdet. Många ställer sig frågan: Hur skall vår region möta kraven på reducering av överkapaciteten på högskolor i förhållande till efterfrågan av utbildning och forskning med hög kvalitet?

En sådan "vinnarstad" som själv tagit befälet i dessa frågor är Jönköping. Ingenjörshögskolan i Jönköping har länge haft ambitionen att ta steget till en fullfjädrad teknisk högskola med rätt att utfärda såväl master som doktorsexamen.

Forskningsminister Leif Pagrotsky har dock hittills sagt nej. Men det hindrar inte projektet från att ta nästa steg på egen hand. Från årsskiftet byter skolan namn till Jönköpings tekniska högskola, JTH. Doktoranderna på skolan får då möjlighet att bedriva hela sitt arbete i Jönköping, men på deras doktorsexamensbevis kommer det att stå Chalmers eller KTH.

Dessa två etablerade högskolor garanterar därmed kvaliteten på forskningen i Jönköping. Allt enligt en avsiktsförklaring undertecknad av rektorerna för alla tre högskolorna. Skolan har samlat in 150 miljoner kronor från företag, kommun och landsting i en forskningsfond - medel som ska användas i omvandlingen. Jönköpings tekniska högskola kan mycket väl få masterexamensrätt från 1 juli nästa år. Skolan kommer också att fortsätta ansöka om egen doktorsexamensrätt.

Jönköpings offensiva inställning visar också på vägen framåt för Mälardalens högskola och alternativet till att bli en filial till det akademiskt svaga, men sossepolitiskt starka lärosätet i Örebro. Mälardalens högskola, som har examinationsrättigheter upp till doktorsgrad inom teknisk fakultet, saknar dessa rättigheter inom humaniora och samhällsvetenskap. En allians med två tunga och meriterade svenska universitet inom humaniora och samhällsvetenskap, till exempel Umeå och Lunds Universitet, kan vara ett produktivt mellansteg fram till dess Mälardalens högskola kan bli ett komplett universitet i klass med dem som finns i de jämnstora städerna Linköping och Umeå.

För att detta spår skall kunna få fäste i högskolans styrelse och ledning krävs det dock att trappan av anhängare till handlingslinjen "Anschluss Örebro" städas uppifrån. Väljarna måste ge statsminister Göran Persson sparken den 17 september. Annars är nog loppet kört för Mälardalens högskola som ett starkt lärosäte.

För att växla in på "Jönköpingsspåret" bör en ny borgerlig alliansregering snarast möjligt byta ut Lennart Hjalmarsson, parti- och ungdomskamrat till Göran Persson, som ordförande för styrelsen i Mälardalens högskola. Örebrofixeringen modell (s) och spåren från hans första sammanslagningsprojekt som styrelseordförande för Mitthögskolan i Sundsvall, Östersund, Härnösand och Örnsköldsvik, förskräcker. Underkritiska universitetsfilialer på alla orterna modell "Academic Light" har till exempel tvingat Örnsköldsviks (Ö-vik) kommun att etablera två universitet i staden för att fylla en liten universitetsbyggnad. I Ö-vik finns nu Mittuniversitetet, Campus Ö-vik och Umeå Universitet, Campus Ö-vik i samma lokal. Även på rektorsposten i Mälardalens högskola torde ett "Jönköpningsspår" kräva en uppgradering till ett mera färgstarkt, visionärt och entusiasmerande ledarskap.

Eftersom kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (s) drabbats av tunghäfta och skrivkramp i denna fråga så går frågan vidare till nästa socialdemokrat. Vad säger till exempel riksdagskvinnan Margareta Israelsson (s), tillika styrelseledamot i Mälardalens högskola, om vårt förslag till att köra ett "Jönköpingsspår" för Mälardalens högskola?

Lars Kallsäby

Vicki Skure-Eriksson

Evert Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons