Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beatrice Ask (M): Vi vill mer än bara öka antalet poliser

Thomas Bodström (S), Alice Åström (V) och Mehmet Kaplan (MP) verkar tro att anfall är bästa försvar. De försöker framställa Alliansens rättspolitik som att den bara handlar om fler poliser.

Annons

Jag ska inte förneka att det är en viktig fråga för Alliansen att öka antalet poliser i Sverige. Men vi ställer också krav på att polisen ska bli mer effektiv. Polisen har fått en rad nya verktyg i kampen mot brottsligheten. Som vi tidigare lovat kommer vi att se över myndighetsindelningen. Vi har dessutom höjt straffen för grova våldsbrott och mord. Vi har skärpt lagstiftningen mot människohandel och barns utsatthet för sexuella övergrepp på internet. Vi genomför dessutom omfattande satsningar mot den grova organiserade brottsligheten.

Brottförebyggande rådets årliga undersökning visar att svenskarna känner sig tryggare i dag än man gjorde 2006 när Socialdemokraterna lämnade regeringsmakten. Dessutom har svenskarnas förtroende ökat för alla rättsväsendets myndigheter.

Vi har genomfört de satsningar vi lovat. Men låt oss syna de rödgrönas möjligheter att enas. För första gången har Socialdemokraterna som ambition att sätta sig i samma regering som Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Svenska regeringar fattar beslut genom enhällighet. Hur ska socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister kunna nå enhälliga överenskommelser om hur polisen ska kunna arbeta mer effektivt eller vilken kriminalvård vi ska ha?

Det finns rader av exempel där de rödgröna har olika uppfattningar om rättspolitiken. Förra året underlättades möjligheten att komma åt kriminellas brottsvinster. Reformen försvårar för brottslingar att kringgå lagen genom att föra över sina brottsliga vinster till andra personer eller företag. Vänsterpartiet röstade emot för-slaget.

Ett annat exempel är den möjlighet polisen fått att kroppsvisitera den som misstänks bära vapen eller föremål som kan användas vid skadegörelse. Vänsterpartiet var emot bestämmelsen när den infördes och är det fortfarande. Vänsterpartiet fortsätter dessutom att driva att dömda ska friges redan efter att halva fängelsestraffet avtjänats. Vänsterpartiets ledande företrädare i justitieutskottet driver till och med frågan om att legalisera narkotikamissbruk.

Sedan förra året har polisen fått en enklare möjlighet att transportera bort ordningsstörande folksamlingar. Det kan vara viktigt i samband med fotbollsmatcher som urartar. Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot förslaget. Ett sjätte exempel är synen på internationellt samarbete i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot Europol och samarbetet mot gräns-överskridande brottslighet inom EU.

Hur de ska kunna fatta enhälliga regeringsbeslut? Min farhåga är att kampen mot brottsligheten stannar av med en rödgrön regering.

Beatrice Ask

justitieminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons