Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befängt med senare serveringstillstånd

Annons

Skall västeråsaren få möjlighet att mellan klockan 2 och klockan 3 på natten dricka alkohol på krogen? Detta något udda problem har seglat upp som politisk stridsfråga genom en moderat motion. Den föreslår att restaurangernas öppethållande skall förlängas från klockan 2 till klockan 3 på natten, vilket bland annat fordrar utökade polisinsatser och senare bussturer.

Tjänstemännen i sociala nämndernas stab avstyrker efter grundlig utredning liksom polisen. Ökad serveringstid bidrar enligt utredningen till ökad alkoholkonsumtion och därmed sammanhängande kriminalitet.

Alkoholproblemen i Sverige är onekligen stora. Men allting är relativt och vid eninternationell jämförelse ligger vi bra till.

Detta tillskriver kvalificerade bedömare den svenska restriktiva alkoholpolitik som framför allt Folkpartiet och Social-demokraterna ursprungligen drev fram. Viktiga inslag i denna är till exempel begränsningar i restaurangernas öppet-hållande och Systembolagets försäljningsmonopol.

Den svenska alkoholpolitiken har en bred förankring bland medborgarna som accepterat inskränkningarna för att alkohol-skadorna skall lindras.

Moderaternas frihetssträvan har snedtänt i denna fråga. Det är inte rimligt med utökade arbetsinsatser för poliser, busschaufförer och kommunala administratörer för ”friheten” att kunna dricka alkohol på restaurang mellan klockan 2 och klockan 3 på natten.

Rent ut sagt tycker jag det är befängt. Skattepengar kan användas bättre.

Individ- och familjenämndens ordförande Staffan Jansson (S) stöder Moderaternas förslag och anför som skäl i VLT den 26 april att restaurangerna i andra städer har öppet längre.

Men varför oja sig för det? Vi har kommunalt självstyre. Det är inget märk-värdigt att man kommer fram till olika beslut i olika kommuner. Att harmonisera tidpunkten för restaurangernas stängning är en överdriven ambition.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons