Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befria pastor Green

Annons

Politikerna har förvandlat Sverige till ett Sodom och Gomorra. Ett syndens näste där abnormiteter som pedofil, otukt, tidelag, homosexualitet och otrohet breder ut sig med stöd av medierna. Det osade svavel om pingstpastor Åke Ingemar Teodor Greens predikan i Borgholm i juli förra året.

"Du ska inte ligga hos en man som man ligger hos kvinna. Det är en styggelse. Du ska inte beblanda dig med något djur så att du genom detta blir oren", citerade han ur 3:e Mosebok. Sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen, förklarade Green som också gav de homosexuella skulden för spridningen av hiv-aids och beskrev homosexualitet som "någonting sjukt": Domedagen närmar sig, enligt Green: "Vad är det som säger att vi inte kan få en jordbävning så att 100 000-tals människor kan dö i ett ögonblick?"

Men somliga straffar samhället omedelbart. Åke Green dömdes för några veckor sedan av Kalmar tingsrätt till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. Hans predikan inför 50-talet församlingsmedlemmar innebar en djup kränkning av homosexuella och han "har klart syftat till att missakta de homosexuella som grupp" menar tingsrätten.

Åtalet och domen mot Green är märkliga. Åtalet väcktes först när delar av predikan publicerats i Ölandsbladet. Då fick frågan "stor uppmärksamhet". Men varför då inte väcka åtal mot tidningen? Det var ju inte Green som gett talet spridning utanför den lilla kretsen av redan övertygade.

Tingsrätten konstaterar visserligen generöst att i Sverige råder religions- och yttrandefrihet och det står var och en fritt att missionera om sin egen tro. Green hävdar att han som Guds tjänare inte stillatigande kan se hur homosexualiteten accepteras av samhället. Han följer Guds röst som talat till honom. Tingsrätten hävdar att Green inte varit ute efter att övertyga utan bara vädrat sin missaktning mot homosexuella.

Greens predikan är en klassisk förkunnelse över synder som samhället accepterar och Guds straff. Visserligen återkommer han ofta till homosexualiteten men säger samtidigt att alla homosexuella inte är perversa och i "cancersvulsten" inkluderar han även otrohet, tidelag och andra "abnormiteter". Green har läst och tolkat sin bibel. Där ges ingen förståelse för eller utrymme för nåd för "män som bedrev otukt med män ... De vet vad Gud har bestämt: att alla som lever så förtjänar döden".

Man må tycka vad man vill om Greens ordval. Men när han berövas sin rätt att ge uttryck för sin övertygelse må den dispyten vänta tills han och därmed allas vår yttrandefrihet är återställd. Det måste vara möjligt att framföra åsikter som sårar och upplevs som stötande. Det må gälla homosexualitet, invandring, rasideologier, förintelsen eller politiker och myndigheter.

Givetvis finns alltid gränser för vad som får sägas. De förskjuts över tid. Det är inte mer än 70 år sedan det var förbjudet att uttrycka tvivel på ett liv efter detta och förneka Gud. Och de pornografiska "herrtidningar" som i dag säljs i gråa kartonger skulle fått polisen att rycka ut på 1940-talet. Det har också betydelse i vilket sammanhang en åsikt uttrycks. Om Green hållit sin predikan utanför en homosexklubb och hetsat en samling likasinnade som eventuellt skulle ha kunnat ge sig på enskilda kunde det ha varit frågan om såväl hets som uppvigling.

Fördomar ska bemötas med ord. Först när predikningar, böcker eller talkörer framförs eller används så att det utsätter enskilda eller grupper för en påtaglig indirekt eller direkt fara bör motargumenten ersättas med batonger och åtal.

Tingsrätten har kränkt Åke Greens och vår yttrandefrihet. Rätten har tagit lätt på grundlagens krav att den som är satt att döma över tryck- och yttrandefriheten ska minnas att rättigheterna utgör grundvalen för ett fritt samhälle och se mer till syftet än framställningssättet samt hellre fria än fälla. Om domen står sig i hovrätten innebär det att präster och predikanter måste vakta sin tunga. Frågan är om det ens är tillrådligt att de citerar bibeln. Vems tunga står näst på tur?

NILS FUNCKE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons