Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begär inte det omöjliga av personalen!

Annons

När jag läste artikeln i VLT den 20 oktober om lasarettsakuten, blev jag både ledsen och upprörd över hur människor dömer akutens personal. Jag är sjuksköterska och arbetar på medicinklinikens Mava-avdelning. Tro mig, jag vet hur alla sliter för att patienterna ska få bästa möjliga vård.

Självklart ska patienterna ses utifrån ett helhetsperspektiv där alla deras behov blir tillvaratagna. Men allt har ett pris. Sedan Sala sjukhus lades ner samt Köpingsplatserna dragits in har situationen för personalen varit otroligt tuff. Bemanningen har inte ökats överhuvudmedan antalet patienter har ökat kraftigt. detta har lett till en enorm arbetsbelastning, för både sjuksköterskor och undersköterskor, samt krav på att ändå klara av att ge en professionell vård utifrån ett helhetsperspektiv. Detta har lett till ökade sjukskrivningar på grund av stress och känslan av ständig otillräcklighet. Vi är rädda om våra legitimationer, men sätts ofrivilligt in i en ond spiral, där vi tvingas sätta den på spel.

Rikta i stället kritiken till våra politiker som har och är mycket väl medvetna om läget på Centrallasarettet, vad har de gjort för att förbättra situationen för patienter och personal?

Självklart vill alla vi som arbetar med människor, att patienterna skall erhålla en vård som utgår från en helhetssyn och på så sätt erhålla en kvalitativ vård. Men tyvärr är detta omöjligt i dag och det beror inte på att vi har fel helhetssyn, eller att vi struntar i de gamla. I stället har det att göra med vad som måste göras i första hand. Det vill säga, ta hand om de patienter som är i mest behov av hjälp rent medicinskt. För om vi inte gör det, kommer patienter att dö på grund av att de inte får rätt behandling, och det önskar vi väl inte vare sig vår farmor eller någon annan? Utifrån detta kommer väldigt många patienter i andra hand, och tyvärr kan detta vara en gammal människa som kommer ensam till lasarettet utan någon anhörig vid sin sida.

Ni begär det omöjliga av sjukvårdpersonalen utifrån de förutsättningar vi får av politikerna att bedriva en god vård. Angrip i stället dem som fattar budgetbesluten, politikerna, så att vi får resurser att förbättra vården.

Förhoppningsvis kommer maktskiftet i Västerås landsting att innebära en förändring avseende den ekonomiska prioriteringen av vården. Akuten och Mavas personal, samt hela medicinkliniken, gör ett enormt arbete utifrån de förutsättningar vi har. Vi ska vara glada för alla som orkat vara kvar i denna tunga och stressiga arbetsmiljö. Otroligt många duktiga sjuksköterskor har slutat under de senaste två åren på grund av att de inte orkat arbeta under dessa förhållanden. Hoppas att ni som sänt in ert missnöje till VLT har en större förståelse och respekt för oss som arbetar och sliter. Vi är väl medvetna om problemen och försöker verkligen göra allt vi kan för alla patienter.

Det är bra att alla i samhället ser vårdproblemen, men vidarebefordra kritiken till dem som verkligen har möjlighet att förändra den, det vill säga våra förtroendevalda.

Tove Olsson

Ni begär det omöjliga av sjukvårdpersonalen utifrån de förutsättningar vi får av politikerna att bedriva en god vård. Angrip i stället dem som fattar budgetbesluten, politikerna, så att vi får resurser att förbättra vården, skriver Tove Olsson, leg sjuksköterska.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons