Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begär misstroendeförklaring mot Laila Freivalds

Annons

Som lokal politiker i centerpartiet tycker jag att det är självklart att man tar ansvar för sina fel och misstag. Alla kan vi göra fel, en del små andra större. De små kan vi oftast be om ursäkt för och då få förnyat förtroende för att kunna jobba vidare.

De större kan vara knivigare, antingen är felet en engångsföreteelse och vi kan lova bot och bättring och eventuellt få förnyat förtroende för att kunna jobba vidare, eller också är misstaget så omfattande att förtroende inte längre finns och då får man ta sin hatt och gå.

I utrikesminister Laila Freivalds fall är katastrofkommisionens dom synnerligen hård och alla vi som följde denna tragiska händelse häpnande inte bara en gång över utrikesministerns och UD:s tillkortakommanden.

Som politiskt parti kan vi inte begära misstroendeförklaring gentemot tjänstemännen, men däremot gentemot statsråd. En enad riksdagsgrupp i centerpartiet vill därför helt riktigt kräva en misstroendeförklaring mot utrikesminister Laila Freivalds.

Nu verkar andra partier och vissa media beskylla centerpartiet för att svaja, vara taktiskt, bryta uppgörelser med mera. Jag bara undrar vem är mest svajig, mest taktisk? Det är väl den som i dag inte kan bestämma om man vill eller inte vill kräva misstroendeförklaring. Det är väl den som säger vi ska vänta till senare närmare valet och vi ska sondera med andra partier.

Centerpartiet står för vad det tycker och är kritiskt till regeringens bristfälliga handlande. Det är det som står i fokus, inte om alla partier är eniga eller inte.

Det kommer visserligen mera i vår i form av utskottsförhör i riksdagen, ytterligare misstroendeförklaringar samt åtgärder från regeringen och naturligtvis ett val i höst. Men det skulle vara oerhört märkligt om en sådan bedövande hård kritik som kommit från katastrofkommisionen nu i dagarna inte fick några som helst konsekvenser för den nu sittande regeringen.

Jag vet inte om en borgerlig regering skulle klara detta bättre, men det är ovidkommande. Varje regering måste ta konsekvenserna av sina misstag.

Lars Kallsäby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons