Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begripligt att värna miljön

Annons

Per Hedfors kritiserar den 7 december oss socialdemokrater för en obegriplig miljöpolitik. Det är märkliga synpunkter som framförs och det verkar mest som att han sticker huvudet i sanden och låtsas som om det inte finns några miljöproblem.

Det går inte längre. Den globala uppvärmningen och det förändrade klimatet tvingar oss i stället att skynda på i kampen mot miljöförstöringen. Vi har den senaste tiden upplevt stormar, skyfall och värmeböljor. Det blir mer och mer uppenbart att solidariteten måste sträckas ut över nations- och generationsgränserna.

När miljö och klimat hotas ska vi driva på ännu hårdare nationellt och även internationellt och vi ska öka takten i den gröna omställningen. I Sverige har vi de senaste tio åren målinriktat arbetat på att ställa om vårt samhälle. Utsläppen av svavel- dioxider i luften har halverats. Utsläppen av kväveoxider har minskat med 35 procent sedan 1990.

På vår partikongress slog vi fast att Sverige ska ha brutit beroendet av fossila bränslen till 2020. Då ska ingen bostad längre behöva olja för sin uppvärmning och ingen bilist längre vara hänvisad till fossila bränslen. För att nå det målet vill socialdemokraterna utveckla ett nationellt program för att bryta oljeberoendet.

För Stockholms innevånare är trafiken det största miljöproblemet. Utsläppen av koldioxid bidrar till växthuseffekten och utsläppen av kväveoxider leder till försurning och övergödning. Ett införande av trängselskatter är ett försök för att se om människor kan förändra sina resvanor, och därigenom bidra till en bättre trafikmiljö.

Hur ser då det moderata alternativet ut? Jo, moderaterna visar en total brist på respekt för klimatförändringar och global uppvärmning och säger nej till i princip alla miljösatsningar. Här följer några exempel:

l Nej till skattenedsättning för miljöförbättrande installationer i småhus.

lNej till skattenedsättning för konvertering från direktverkande el och oljeuppvärmning

l Slopad miljöbonus för vindkraftsel.

Vi socialdemokrater vill skapa de bästa förutsättningar för ett samhälle med frisk luft, rent vatten, en hälsosam mat och gröna skogar. Då måste vi ta tuffa beslut och ändra våra vanor. Vi ska spara på miljön - inte på satsningarna som ska förbättra den.

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons