Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandla ridsporten som alla andra idrotter

Annons

Är en halv miljon ryttare mindre värda? frågade Svenska Ridsportförbundet i en debattartikel i våras. Jag ställer samma fråga nu. Ridsporten står fortfarande utanför den grupp av idrotter som klassas som friskvård och något svar som antyder att en förändring är på väg har inte kommit. Det här innebär att en arbetsgivare inte kan erbjuda ridning som friskvård utan att det ses som en skattepliktig förmån.

Det är dags för ridsporten, som är en av de största idrotterna inom Riksidrottsförbundet, att få lika villkor som andra

idrotter.

Ridsportförbundet har närmare 200000 medlemmar och omkring 500000 människor rider regelbundet för motion, rekreation eller tävling. Bara i Västmanland finns 25 ridklubbar varav 15 driver eller samarbetar med en ridskola. I Västmanland finns också en av landets riksanläggningar när det gäller häst- och ridutbildning nämligen Strömsholm.

Motivet till att ridsporten står utanför skattesubventionen är bland annat att det skulle vara dyrt och komplicerat att utöva. Sverige har över 500 ridskolor i hela landet där hästar, anläggning och instruktörer står redo att ta emot rideleverna. Det är heller inte speciellt dyrt, priset för en ridlektion ligger mellan 100 och 200 kronor beroende på var i landet man bor. Det är lika enkelt att ta sin ridhjälm och åka till ridskolan som det är att ta sina träningskläder och åka till gymmet.

Vi politiker måste behandla ridsporten och andra idrotter lika när det gäller regler för friskvård och motion.

Anna Lundberg

ordförande

Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons