Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandla tomträttshavarna rättvist

Annons

Just nu diskuteras prissättningsmodeller för friköp av tomträtt. Det nuvarande systemet är krångligt och svårförståeligt. Alla är därför ense om att förenkla beräkningsmodellen. Utgångspunkten är att använda taxeringsvärdet för tomtmarken.

I fastighetnämnden var vi ense om att skapa en modell som kan gälla under många år och oavsett vilka partier som bestämmer i Stadshuset. Vi var på god väg att nå en samsyn i fastighetsnämnden, men andra socialdemokrater passade plötsligt på att välja en procentsats som chockhöjer utköpspriset.

Höjningar på mer än flera hundra procent är vanliga. Folkpartiet vill inte rea ut tomträtterna. Å andra sidan skall vi inte glömma att den värdeökning som sker av markpriset och därmed taxeringsvärdet är ett resultat av tomträttshavarens arbete med hus och tomt.

Det är därför rättvist att dela värdestegringen mellan kommunen som markägare och tomträttshavaren som investerat på marken. Därför kan kommunen inte tillgodoräkna sig hela prishöjningen. Det innebär att utköpspriset måste vara betydligt lägre än marknadsvärdet.

Med den procentsats som socialdemokraterna nu valt, kommer få att finna det rimligt att köpa ut sina tomträtter. Vi skall då komma ihåg att Västerås stad behöver pengar till investeringar i till exempel Västerleden, centrala strandzonen och Gäddeholm. Står sig kommunstyrelsen beslut, får vi låna till dessa investeringar.

Vi vädjar därför - för Västerås bästa: Tänk om, socialdemokrater!

GÖRAN LANDERDAHL (fp) Andre vice ordförande i fastighetsnämnden ÅKE WAHLSTEN (fp) Ledamot av fastighetsnämnden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons