Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandling inte tillräckligt

Annons

Per-Erik Lundberg har en poäng i sitt inlägg i VLT den 21 juli att "att skapa motivation hos missbrukare har länge varit en hörnsten i svensk narkotikapolitik. Men det är tveksamt om ens några procent av kontakterna leder till meningsfull vård".

Han har också rätt i att alltför många missbrukare går för länge i sitt missbruk och alltför många återfaller. Socialtjänstens insatser fungerar inte alltid!

Tyvärr Per-Erik Lundberg tror inte jag att den "viktigaste motivationshöjande faktorn bland missbrukarna är polisens insatser". Efter häktestiden, en alltför kort tid att bli avgiftad, väntar i regel ett fängelsestraff. Och i fängelset finns oftast droger. Vidare fungerar inte kriminalvården så att missbrukaren är drogfri vid utslussningen.

Att ett kraftfullt polisarbete är lösningen är inte så säkert. Individen måste ha en önskan om att förändra sin livssituation. Dit kommer man endast genom att kapitulera och inse att missbrukslivet måste ta slut.

Vad som behövs är en rejäl avgiftning och sedan en behandling enligt 12-stegsmodellen. Vidare behövs en individrelaterad planering inför utslussningen och framförallt en bostad. Någon form av arbete/praktik/ komvux behövs också. Varför inte en "kontaktperson" som stöttar och inspirerar?

Att socialtjänsten misslyckats i årtionden är rätt, motivation kan endast komma från individen själv, en önskan om en drogfri tillvaro. Missbrukarna i Västerås synes endast gå runt i systemet utan en chans att komma ut till ett drogfritt liv.

En del i detta är alla "medberoende" som finns runt missbrukarna, de som ser till att missbruket kan fortsätta. Att ställa krav är att bry sig!

Att, som socialtjänsten idag gör, sända missbrukaren till behandling utan en adekvat av-giftning är dömt att misslyckas. Det lägger endast ännu ett misslyckande till alla de tidigare.

Att stoppa nyrekryteringen kan ske genom information tidigt i skolan genom KRIS som har egen erfarenhet och kan dela med sig av sin livserfarenhet. Anlita dem!

Att se de ungdomar som börjar skolka och fråga sig varför, och vad de sysslar med på sin fritid, kan stoppa en ingång till missbruk. Det är föräldrarnas och skolans ansvar.

Att frågan börjar diskuteras ser jag som ett stort steg framåt, då kan vi tillsammans, polis, socialtjänst och frivilligorganisationer göra en insats som gör fler missbrukare drogfria och ge dem ett värdigt liv, vilket måste vara meningen med arbetet och samtidigt stoppa nyrekryteringen med hjälp av KRIS.

Mona-Britt Källbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons