Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver det ungerska folket räddas?

Annons

I en debattartikelden 23 mars med titeln Det ungerska folket behöver inte räddas, har Péter Fejes beklagat sig över den kritik, som Ungerns regering fick utstå i Europaparlamentet och här hemma av ledande folkpartister, som – enligt Fejes - ”låter sig duperas av den postkommunistiska nomenklaturans kraftigt vinklade politiska budskap”.

Påståendet är anmärkningsvärt. Jag, som mestadels på ort och ställe följer den politiska och ekonomiska debatten i Ungern, har en annan bild av läget. Fram träder bilden av ett land, där regeringen besätter posterna i viktiga samhällsfunktioner med sina lojala anhängare för att cementera sin maktställning för lång tid framöver. De enda som står i vägen är de europeiska institutionerna som noggrant följer utvecklingen i landet och framför sin kritik.

Efter regeringsskiftet i Ungern i maj 2010 har riksdagen, där regeringen har två tredjedels majoritet, på mindre än två år stiftat ett extremt stort antal lagar i all hast utan något som helst remissförfarande.

Europaparlamentet och nyligen Europeiska kommissionen har kritiserat lagen om medierna. Det finns alltjämt ett stort antal oppositionella dagstidningar och tidskrifter, samt åtminstone en starkt regeringskritisk nyhetskanal, men det övervakande organet – där samtliga sex ledamöter är från regeringspartiet - kan utmäta kännbara ekonomiska sanktioner.

Europeiska kommissionen och centralbanken ECB har riktat kritik i flera punkter i lagen om den Ungerska Nationalbanken på grund av att den inte tillgodoser bankens oberoende.

Lagen om författningsdomstolen har beskurit dess behörighet samt utökat antalet ledamöter med regeringstrogna domare. Europeiska kommissionen har kritiserat att ett stort antal domare har tvångspensionerats. Europarådet i Strasbourg kritiserat verksamheten av den Nationella Domstolbyrån i fem punkter.

Finansministrarna begärt en redogörelse om hur regeringen tänker hålla budget-underskottet under kontroll på lång sikt. Om svaret inte blir tillfredställande hotas Ungern med att en del av EU-bidragen kan frysa inne.

Regeringschefen Viktor Orbán är tillmötesgående i sina föredrag och presskonferenser utomlands när det gäller kritiken. Inför hemmaopinionen hetsar han dock mot EU. Han liknar Bryssel vid de gamla förtryckarhuvudstäderna Wien och Moskva, samt säger att ungerska folket nog känner igen dem som kommer med påbud, oavsett om de har epåletter (som man har på ryska uniformer) eller är klädda i mörk kostym.

Ungerska regeringen är i desperat behov av lån från Europeiska kommissionen och IMF, som dock har klargjort att lån endast kan beviljas om de kritiserade lagarna modifieras på ett tillfredsställande sätt.

Det ovan sagda visar att kritiken mot den ungerska regeringens politik kommer från bekymrade europeiska institutioner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons